(PROIECT) Societatea civilă mai aproape de funcționarii publici (și viceversa?)


Finally, informațiile despre funcționarii publici au devenit mai accesibile publicului larg. Și asta datorită unui soft, zis „fair play”, lansat azi de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) cu banii Fundației Soros.

Autorii bazei de date 42 310 USD (atât a costat proiectul) vin cu un mesaj ambițios „Cunoaște-i pe cei care te conduc!” și-și propun să soluționeze problemele ce demult ne dor: una, privind facilitarea accesului la informația (de interes public) despre cei care stau „deasupra noastră” și-a doua, ce vizează punerea în aplicare a mai multor legi care stau „la fundul chiuvetei”.

Aplicaţia „Fair play”(linkul aici) conţine 6 seturi de date: Guvernul; persoane; persoane juridice şi întreprinzători individuali; date din rapoartele Curţii de conturi; declaraţii la Comisia Centrală de Control şi Declaraţii la Comisia Electorală Centrală.

Deși este rezultatul unei munci migăloase de sistematizare a informațiilor despre profilul persoanelor publice (cel puțin o astfel de impresie lasă listarea bazei de date), mai mulți invitați prezenți la lansarea aplicației s-au arătat dezamăgiți și chiar reticenți față de proiect, întrucât se așteptau la „un soft de căpătâi” pentru jurnaliștii de investigație, care să prevină (și să combată?) corupția în rândul aleșilor publici. Așteptare dedusă și din denumirea ONG-ului care a creat baza de date. Gurile rele au criticat modelul simplist de căutare, inconsistența informației care poate fi găsită în baza de date și suma exagerată de bani investiți. La celălalt pol, „optimiștii” apreciază efortul autorilor de a stoca „într-o oală” informația dispersată prin „interneturi” și spun că datorită softului, în loc să obosească câteva ore pe google, pot afla „la un click” ceea ce-i interesează despre funcționarii publici.

Pentru a nu intra în polemici, vă las să listați independent acest „know-how” civil pentru a judeca asupra eficienței sale.

Vezi și pe VoxPublika

Lasă un comentariu