(PROIECT) Ziarul comunei Hîrtopul Mare


„Am încercat să redăm emoţiile, bucuriile şi tristeţile localnicilor, astfel încât lecturarea ziarului să fie pentru ei o cale de a se cunoaşte mai bine”. Astfel au motivat studenţii promoţiei 2011 a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ) editarea publicaţiei Viaţa Hîrtopenilor. Fiind conceput ca o lucrare finală la cursul de Jurnalism Comunitar, ziarul este produs în exclusivitate de către studenţi, începând de la titlu şi terminând cu machetarea şi redactarea articolelor. Echipa  redacţională a fost asistată în procesul de creaţie de către instructorii ȘSAJ Angela Ivanesi şi Petru Macovei.

Anterior, studenţii ŞSAJ au petrecut o zi în aceasta localitate şi au discutat cu oamenii locului despre politică, economie, migraţie şi educaţie. Au încercat deasemenea să afle de ce staţia auto nu este renovată, de ce în parcul localităţii sunt mai multe sticle aruncate decât copaci sădiţi şi de ce tinerii din Hîrtopul-Mare nu cred ca vor mai avea vreodată o sală de sport în localitate. 

Denis Rusu, redactorul-şef al publicaţiei, este de părere că atât el cât şi colegii lui au facut o poză de moment a acestei comune. „Viaţa Hîrtopenilor nu este doar o filă din viaţa localnicilor, dar şi din viaţa noastră, a studenţilor Şcolii de Jurnalism” a scris acesta în editorialul său.

Ceilalţi membri ai echipei de redacţie, toţi studenţi ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, găsesc utilă experienţa editării unui ziar local. Anastasia Stajila bunăoară spune că: „A lucra la editarea unui ziar este un lucru greu dar şi interesant. Mi-a plăcut să scriu despre familia Branişte, o familie care incearcă să dea satului o valoare în plus”. Alla Ceapai a găsit munca la ziar plăcută, iar sursele deschise spre dialog, în timp ce colega sa, Corina Morozan, a mărturisit că a avut parte de câteva zile pline de dinamism, responsabilitate şi stres.

Viaţa Hîrtopenilor a fost editat cu un tiraj de 1000 de exemplare, în format A3, alb-negru şi a fost împărţit localnicilor din Hîrtopul-Mare. Ziarul va fi distribuit şi reprezentanţilor mass media în cadrul Cluburilor de Presă organizate de Centrul pentru Jurnalism Independent.  De asemenea  publicaţia poate fi găsită în biblioteca Şcolii.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (Licenţa A MMII nr.033236) este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent care oferă studii postuniversitare în jurnalism. Timp de 10 luni, cât durează cursurile, studenţii beneficiază de o pregătire profesională temeinică şi capătă deprinderi practice de lucru în regim de redacţie.

© Toate drepturile rezervate. Reproducerea totală sau parţială a materialelor necesită acordul în scris al Școlii de Studii Avansate în Jurnalism

Un răspuns to “(PROIECT) Ziarul comunei Hîrtopul Mare”

  1. Cocalari si Pitzipoance Says:

    Felicitari pentru articol! Mi-a placut mult.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: