Argument


Vezi statistica >>


Cel care sînt...

Un SERVUS mare la toată lumea. Sunt Denis Zavorotnâi, administratorul acestui blog.

Celor care vor să mă cunoască mai bine le spun că studiez în anul III, la ULIM, la specialitatea Jurnalism. Sunt de origine moldo-ucraineană, din regiunea Donduşeniului (e din Moldova!). Ştiţi, e chiar fine sa simţi pe pielea ta interferenţa cultural-lingvistică – altfel zis, mixul de sînge a doua naţionalităţi. Pe lîngă Jurnalism, mai fac şi Poezie… sau pe lîngă Poezie mai fac şi Jurnalism? De fapt nu ştiu, voi decideţi!

Sunt născut de Ziua Grănicerului Republicii Moldova. Numai că frontiera dintre nimic si viaţă am trecut-o pe cînd o păzeau sovieticii, adică în 1988. Cînd făceam primii paşi, în Piaţa Marii Adunări Naţionale se coceau primele drapele tricolore. Cînd am intrat la Liceu , umbra comunismului care mă urmărea în frageda copilarie (aflasem că nu doar pe mine, dar şi pe opoziţia democratică) şi-a găsit liniştea pe fotoliile moi ale Parlamentului şi Preşedinţiei. După 12 ani de muncă patriotică la Liceul Alexei Mateevici, picioarele, dar şi întreg trupul, m-au adus la Chişinău. Aici ultimii ani fac umbră pămîntului.

Crearea acestui blog a fost un pas spontan pentru mine, ca şi multe lucruri în viaţa mea, de care nu regret, de altfel. Sper să găsiţi aici ceea ce vă interesează sau ceea ce n-aţi găsit în altă parte. Lăsaţi comentarii, simţiţi-vă bine şi, imaginîndu-vă porumbei poştaşi, spuneţi şi la alţii despre acest blog. Numai bine şi, eram să uit, trăiţi-vă clipa, căci viitorul începe azi, chiar în momentul acesta. Nu-l lăsaţi să vă depăşească!

Jurnalism de ARTIFICII

Preluat de Literatura și Arta nr. 11 (3367) din 18.03.2010, pag. 8

Cu siguranţă, blogul ARTIFICII nu este dedicat amestecului de substanţe chimice (colorate) şi de carburanţi, folosit la semnalizări luminoase, în scop decorativ. Asocierea este mai degrabă simbolică, iar intenţia educativă.

Tipul de jurnalism pe care dulce îl numesc de artificii se doreşte conceput diferit de jurnalismul tradiţional prin efect şi implicare. Nu toate informaţiile pe care le consumăm, la dejun, la prînz  şi la cină, ni se deschid ochilor asemeni focului de artificii.  Simţim nevoia ca jurnalistul prin dăruire şi abnegaţie să manifeste generozitatea de a transmite adevărul ca pe un bun public (fără taxe şi abonamente), adevărul care să ne lumineze minţile chiar şi în cele mai întunecoase nopţi (ale minciunii, manipulării, populismului, dezinformării etc.)… şi nu în scop decorativ, ci educativ.

Oare emoţia admirării semnalizărilor luminoase de pe cer, oare iluzia apropierii pîrtiilor de foc de proximitatea personală a fiecărui martor-observator nu pot fi repetate, resimţite, retrăite dacă am schimba obiectul de admiraţie? Oare adevărul poate fi la fel de curtat ca şi decorativul? Sigur că da: trebuie doar să deschidem mai larg ochii şi să aşteptăm să înceapă show-ul iluminist.

Jurnalism de ARTIFICII, dar nu artificial – aruncă în aer minciuna să lumineze adevărul!

11 răspunsuri to “Argument”

 1. Lya Says:

  Important este că ai curajul de a scrie ce doreşti, de a scrie de simţi şi cum gîndeşti….eu îţi urez multă baftă, curaj, imaginaţie şi motivaţie

 2. ninachiper Says:

  frumos, frumos….succese

 3. numeprenume Says:

  Doar nişte remarci referitor la sloganul: „Aruncă în aer minciuna să exploadeze adevărul!”

  potrivt DEX corect se spune şi scrie „a exploda” nicidecum „a exploada”… vezi: http://dexonline.ro/search.php?cuv=a%20exploda

  Dar dacă ne gândim mai bine la înţelesul acestei fraze, atunci ce facem? Aruncăm în aer minciuna (adica o explodăm) pentru ca să explodeze (adică tot să fie aruncat în aer) adevărul…

  • Denis Zavorotnâi Says:

   Merci pentru remarcă. Într-adevăr, forma verbului ”a exploda” este utilizată greșit. Dar nu era nevoie de precizarea dex-ului pentru a mă convinge.
   Și dacă ne gîndim la înțelesul acestei fraze, înțelegem următoarele: aruncăm în aer minciuna… adică o lansăm în aer, ca și focul de artificii… După care, la o înalțime corespunzătoare, artificiile semnalizează (explodează). În urma ”exploziei” minciunii, ”cerul” e monopolizat de adevăr. Adevărul devine semnalizarea luminoasă rezultată din explozia minciunii…

 4. Alina Druta Says:

  Hey Denis,

  Ma bacur ca ai creat acest blog. Mult succes si cit mai multe articole interesante, pe placul tau si celor ce te citesc!

 5. Elena Frumosu Says:

  Uite un baiat corect in ginduri si fapte!!!bravo tine-o tot asa!!!bafta la toti si sa ne ajute Dumnzeu pe fiecare!!!lasa ca noi ne mai vedem la universitate!!!

 6. zina Says:

  Bravo mi-a placut nu doar initiativa dar si autocaracterizarea.De fapt mie intotdeauna mi-au placut ideile tale

 7. Ala Mindicanu Says:

  Bafta si Doamne ajuta!
  Suntem alaturi! Asteptam opinii, idei, initiative!
  La mai mult si la mai mare!
  Decanul de odinioara,
  A.M.

 8. Natasha Says:

  Bravo ma! ai mai crescut un pic, din ceea ce am citit mi-am dat seama ca te-ai mai maturizat. Apropo, sper sa gasesc acea maturizare si in poeziile tale pe care le scriai mai demult, sau ar fi grozav daca ai publica una din ele.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: