(VIDEO) Serviciu de taxi la sat, acum şi în Moldova!


Pentru ȘSAJMoldova Azi. Preluat de HotNews

Reporter, imagine, sonorizare, montaj – Denis Zavorotnîi

Serviciu de taxi la sat. Acum și în Republica Moldova. Locuitorii satului Mereni, Anenii Noi pot comanda non-stop la poartă un taxi pentru a pleca la biserică, la discotecă, la rude sau la amante, atât în sat cât și în afara lui.

În satul Mereni, raionul Anenii Noi a apărut primul serviciu de taxi rural din Republica Moldova. Ideea îi aparține unui tânăr antreprenor în vârstă de 30 de ani, motivat să-și deschidă afacerea chiar de consătenii săi.

„Fiind băștinaș și locuitor al satului Mereni, foarte des, practic în fiecare zi vedeam prin sat o mașină-două de taxi de la Chișinău. De aici a venit ideea că ar fi bine să avem mașinile noastre care să presteze servicii de taximetrie” spune Pavel Ursu, tânărul admnistrator al serviciului de taxi Mereni.

„Reacția a fost de bucurie că feciorul vrea ceva să facă, pentru că mereu i-am învățat că dacă vor ceva să facă, trebuie să se gândească în primul la rând la scop, după care și la rezultat”, declară mama lui Pavel, adăugând că ideea fiului de a deschide o asemenea afacere a fost pentru ea o „într-adevăr o surpriză”.

Șoferii nu consumă alcool categoric

Pavel Ursu nu a făcut un studiu de piață și nici n-a elaborat un business plan pentru a se asigura de eventualele riscuri, în schimb a investit suflet în afacerea sa, fiind și maxim exigent cu cei 4 conducători auto pe care i-a angajat.

„Un criteriu a fost ca să nu consume alcool categoric. Eu știu persoane care nu consumă în ginere, nici de sărbători, nici de zi de naștere. Ăsta a fost criteriul de bază și un stagiu de când dețin permisul de conducere de minim 10 ani”, spune Pavel.

Sunt investiții mari, iar profitul până ce nu este vizibil

Chiar dacă l-a costat un pic mai mult decât pe alţi proprietari de taxi, Pavel a preferat din start să-şi înceapă afacerea cu maşini de calitate, cu un consum rentabil de combustibil şi un design clasic.

„Sunt investiții mari, iar profitul până ce nu este vizibil” spune Pavel, precizând că a investit în afacere 20 000 mii de euro. „Deci, 3 automobile de marca Skoda plus toate actele, taximetrele, publicitatea…”, a adăugat Pavel.

Satul Mereni numără peste 6300 de oameni, având o întindere de circa 3 km pe diagonală. Curiozitatea localnicilor de a proba ceva nou, mai în glumă, mai în serios, i-a adus lui Pavel și primul profit.

„Bunicile solicită serviciul dat pentru a pleca la biserică, sâmbăta, duminica, de sărbători. Mai sunt solicitări la Chișinău, dimineața, de luni până vineri, la spital. În rest oamenii pleacă în satele vecine”, menționează Pavel.

Pentru taxi Mereni în raza satului tariful este de 15 lei, în afara satului clientul achită 4 lei de km. Pavel aduce în calitate de exemple destinațiile: Mereni-Chișinău (porțile orașului) – 90 de lei pentru călătorie; Mereni-Anenii Noi (centru) – 80 de lei pentru călătorie; Mereni-Chetrosu – 25 de lei pentru călătorie.

Pavel a mai lansat în Mereni, la fel în premieră, și un serviciu de chirie auto, însă deocamdată acesta nu are cerere. În serviciul de taxi cele 2 mașini marca Skoda pe care le are în gestiune îi aduc lui Pavel zilnic un venit între 300 și 400 de lei. Cu acești bani el acoperă cheltuielile de combustibil și întreținere. Șoferii și persoana de la recepție deocamdată fac voluntariat.

„Cu salariul încă nu ne-am împăcat pentru că nu știm ce-o să ne iasă” spune Serghei, unul dintre șoferii de taxi Mereni.

În pofida dificultăților cu care se confruntă, tânărul administrator de taxi rural este optimist când vorbește de viitor. „Sper pe viitor să ne extindem și în alte sate, nu numai în satul Mereni, să implementăm acest serviciu și în alte sate, dar să aibă o populație de minim 5000 de locuitori”.

6 răspunsuri to “(VIDEO) Serviciu de taxi la sat, acum şi în Moldova!”

 1. Natalia Bejan Says:

  Bună inițiativă (dar acum e important să devină și profitabilă) și bun material 😉

 2. vlad Says:

  Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

 3. docat Says:

  e super, bravo

 4. Valeria Says:

  Bravo Mereni, pe linga toate celea ati demonstrat ca puteti fi primii oricind si oriunde, inclusiv cu Taxi Mereni… Bravo intreprinzatorului si soferilor


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: