Toate drumurile duc la… ULIM


Recent pe portalul Ziarului de Gardă a fost postat un foarte curios material de investigație, subiectul fiind „scandalul” nerecunoaşterii şi neechivalării diplomelor obţinute de studenţii români la ULIM.

Să parcurgem momentele cheie.

Inițial au fost înmatriculați peste 2000 de studenţi români fără avizul Ministerului Educaţiei din R. Moldova, lucru care contravine legislaţiei. Acum acesta refuză să legalizeze diplomele acelor studenţi. De asemenea, în urma mai multor scandaluri şi suspiciuni apărute vizavi de activitatea universităţii, ministerul de resort din România de la începutul anului 2009 şi până în prezent nu a echivalat nici o diplomă de studii pentru studenţii români de la ULIM, fapt ce a trezit nemulțumiri în rîndul absolvenților, dar nu și a funcționarilor de stat, de pe ambele Maluri ale Prutului.

De ce studenții români vin totuși la ULIM? Să fie doar pentru fetele frumoase din Chișinău? Puțin probabil. Ziarul Dezvăluiri susține că ULIM şi-a creat în România o adevărată reţea ilegală de „filiale”, sub umbrela unor asociaţii şi fundaţii. Centrele din mai multe judeţe – Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Buzău, Galaţi, Brăila, Gorj, Craiova – scot pe bandă rulantă studenţi, absolvenţi de master şi doctori. Deşi ULIM nu deţine nici măcar o autorizaţie provizorie de funcţionare, în multe orăşele de provincie sunt organizate cursuri şi examene. Aceasta este cheia afacerii din care şefii de la Chişinău şi partenerii români câştigă milioane de euro, căci studenţii sunt mulţumiţi că pot învăţa aproape de casă, iar examenele sunt simple formalităţi.

Din aceleaşi motive, o mulţime de poliţişti de rang înalt, şefi ai instituţiilor deconcentrate, magistraţi, lideri sindicali, primari, etc şi-au obţinut diplome la ULIM. Poate că în acest fel se explică faptul că autorităţile române nu închid aceste centre care funcţionează într-o ilegalitate evidentă (sursa: Dezvaluiri.ro).

Dar în ce fel se explică inacțiunea ME din R. Moldova, care nici măcar nu lansează învinuiri? Manus manum lavat…  Să revenim totuși la subiect.

Alături de fraudele descoperite, reporterul nu a putut să nu remarce „căldura” și „ospitalitatea” cu care a fost primit de „Părintele Învățămîntului Privat” – rectorul ULIM, Andrei Galben. Comportamentul său l-a afectat într-atît încît jurnalistul,Victor Moșneag, pe lîngă publicarea articolului de bază, s-a simțit nevoit să se „mărturisească” într-un editorial.

Totuși, nimic nou pentru noi, studenții aflați în aria de influență a dispoziției dlui rector, care în 2008 a lichidat facultatea în care eu personal am fost înmatriculat – Jurnalism și Comunicare Publică. Că să-și etaleze „respectulpentru jurnaliști, dl rector „ne-a dat în adopție” dlui decan al Facultății de Limbi Străine – Ion Manoli, devenit volens nolens părinte a peste 100 de „copii arțăgoși”. Și cum dl Galben „nu stă de vorbă cu toți copiii” (expresie devenită familiară deja și Ziarului de Gardă), care plus la toate învață „să latre la stăpîn(după cum ni-i meseria), protestele noastre n-au schimbat nimic.

Totuși, deși acum la ULIM jurnalismul intern este citit printre rînduri (ale Facultății de Limbi Străine și Științe ale Comunicării), iar cel extern iese din pagină (cazul lui Victor… și mulți ca el), noi, jurnaliștii, continuăm să ne facem meseria. La fel ca cercetașii, executăm observarea permanent în orice condiții de timp și mediu. La moment, sarcina noastră nemijlocită este absolvirea și obținerea diplomelor de licență. Iar întrebarea nemijlocită – va legaliza oare Ministerul Educației din R. Moldova diplomele noastre și, pentru a ne continua studiile, le va recunoaște și echivala oare ministerul de resort din România, cît și din alte state?

Deocamdată complexitățile, negate firesc de rector (firesc, fiindcă rezultă din una din regulile de bază a oricărui joc: „protejează-ți investiția”), se răsfrîng doar asupra studenților români, mai exact, a celor cu cetățenie română (dincolo de precizare români suntem mai mulți), și doar în cazul ULIM-ului. Asta deocamdată. Nu este nimic cert, precum nu este absurd întru totul faptul că odată cu redobîndirea identității prin cetățenie să nu dobîndim și problemele fraților de peste Prut. Siguri putem fi de un singur lucru: atîta timp cît  se va menține cuibul de viespi al șefilor de la Chișinău și partenerilor români, protejați de resursele guvernamentale, toate drumurile (~fraudelor?) vor continua să ducă la ULIM – pionierul învățămîntului privat. Iar după cum se știe, de la cap se striă și tot peștele… învățămîntului superior.

20 răspunsuri to “Toate drumurile duc la… ULIM”

 1. CARMEN Says:

  Salutare dragi moldoveni…sunt din Romania…va iubesc tara si va iubesc si pe voi …Moldova este tara mea de suflet…va iubesc actorii si cantaretii(Ion Suruceanu , Anastasia Lazariuc,Gheorghe Urschi imi sunt cei mai dragi),va iubesc sufletul inca neintinat ca al nostru al romanilor care nu mai avem respect pentru nimeni si nimic…uneori simti ca te sufoci in tara asta…imi place si vorba voastra ,imi place pana si faptul ca aveti multi copaci si multe vii frumos ingrijite…in Romania tot se taie ..vor sa ne ia pana si aerul pe care il respiram…am citit comentariile de mai sus cu privire la coruptia si spagile care se dau la ULIM..sa nu credeti ca doar in Moldova se intampla asa ceva ,nu…in Romania se fac magarii pe fata de ramai crucit si nimeni nu face nici un gest…ti se da si lista de preturi pt fiecare examen…daca dai banuti ai nota , daca nu dai ramai pe data viitoare poate faci rost de bani…sa nu credet ca doar la voi e asa,mai sunt si altii mult mai lacomi…la noi cei care invata sau muncesc sunt calcati in picioare iar cei care stau degeaba sunt ajutati sa nu moara de foame din banii nostrii ai celora care muncim…Imi iubesc tara dar uneori ai senzatia ca vor sa ne indobitoceasca ,sa ne extermine sau sa ne faca sa plecam cu totii din tara asta…daca ar fi sa plec din tara cu siguranta asi alege Moldova, chiar daca si la voi poate nu e totul ca pe roze, dar macar sunteti mult mai „calzi”,mai sensibili sufleteste,mai naturali,mai plini de bun simt…a si mai este ceva ..chiar daca sunt fata si de obicei femeile nu prea apreciaza frumusetea altor femei din motive lesne de inteles,voi aveti in Moldova cele mai frumoase fete,pe bune…credeam ca e doar o expresie ,dar nu in Moldova chiar sunt cele mai frumoase fete..am ramas impresionata cand am ajuns prima oara la Chisinau(Fetele cochete de la Chisinau/N-am vazut asa frumoase fete eu/….I Suruceanu)…Va iubesc mult de tot…

 2. Dana Says:

  sunt stdenta la ULIM si sunt perfect satisfacuta,atit de predare cit shi de konducerea acesteia..cui nu ii place nu are decit sa se transfere din aceasta institutie de invatamint..oameni buni de ce nu recunoasteti ca acel care invata nimeni nu il obliga sa plateasca,nimeni nu va luat cu sila banii din buzunar…

  • Denis Zavorotnâi Says:

   Mariana-Dana, am fost si eu student la ULIM si nu regret nimic din experienta acumulata… Dincolo de aceasta sunt lucruri care raman dupa culise, ne place sau nu. Cineva cade in capcana, cineva trece peste. Faptul ca tu sau eu sau altcineva nu este corupt nu inseamna ca coruptia nu exista. De la suprafata lucrurile se privesc mai bine decat in profunzime…

 3. tataru viktoria Says:

  dagii mei ‘colegi’ ,ma bukur tare mult ka nu sint eu singura care iubeste atit de mult ULIMu 😀 😀 😀
  Denys si Restart Sandutzu,cunosc bine istorioara domnisoarei care visa sa devina jurnalista…..dar care ddin pacate nu a fost interesanta nimanui din oamenii ce promoveaza intr-un fel viitorul nostru,al studentilor!ma numesk Viktoria.lokuiesk in Moskova si invat(atita timp kit EI au nevoie de ruble)in Chisinau ,ka si voi,la ULIM!
  E tare groaznic ceea ce se numeste studii superioare in Ulim…mi-e mila de colegii care rod papucii zi de zi pentru ca la sfirsit sa fie gonitzi,umilitzi,coboritzi in rind cu cei care iau note cu bani!!!insa,sa stiti ca eu va respekt mult..Bravoo!voi sinteti sufletul inka viu..al tineretului din Moldova!sinteti puternici..destepti. si noi,tinerii plecati de-akasa ne mindrim cu VOI!Ne bucuram pina la lacrimi cind vedem,auzim sau citim tot ceea ce ati semanat in paminturile intelegentei,protejate si inkalzite de voi–de sufletele voastre optimiste!
  spuneti-mi va rog,finisind kursu doi su unu,nimanui nu i-a venit ideea sa stearga aceasta carare inglodata,plina de obstacole si fals,de pe Harta vietii sale?????
  oare nimenui nu i-a stat interesanta viatza de dincolo,fara coruptie si oameni vinduti sau kumparati???
  Eu am terminat 2 ani de studiu(frecventa libera)si sincera sa fiu,nu vreau sa-l termin pe al 3-lea……adika sa kumpar diploma nu vreau!
  mi-e rusine ka in tara cea mai frumoasa si mai prietenoasa,in kare lumea inka mai zimbeste si imparte ultimul kolt de paine cu vecinul–-exista astfel de FIINTE flaminde,carora viitorul nostu si al nepotilor nostri,sta adink sub talpa pantofului!

 4. Daiana Says:

  sunt si eu studenta la Ulim,si sincera sa fiu imi este rusine ca studiez aici pentru ca nu se face carte ci este scurgere de bani…exemplu sa luam profesorii care iau mita,exemplu 100 lei pentru bal…200 lei examenul…deci calculati ..200+ce nota vrei sa ai…am ramas socata cind mi s-a spus in fata acest lucru…sunt si profesori cinstiti,dar sunt citeva ,,fufe,, care au nevoie de euro pentru a pleca la odihna in Turcia…

  • Mircea Says:

   La ULIM este persoana responsabila care are menirea sa combata coruptia, daca nici asa nu merge poti sa megi si la CCCEC.

 5. zippy Says:

  Studentii sunt unicele persoane care pot intr-adevar sa spuna ce se intimpla in realitate in aceasta institutie, dar nu altii care o stiu pe dinafara.

 6. Irish Says:

  Bravo Denny!!! Jos Palaria! Adevarul este ceea ce reprezinta jurnalistul profesionist, iar cei care se tem de el, ori sunt papa-lapte, ori pur si siplu nu-l cunosc!!!

 7. mitru Says:

  si, daca le scot, ce maine sa-mi iau bagajele si sa plec? Se cumpara examene, profii folosesc lucrarile studentilor in doctoratele lor, se inmatriculeaza fara bani si „diferite odrasle”, studentii straini pentru note si evident pentru diplome isi invita profii in concediu, vezi mai ales Israelul, dar nu se dau in laturi si de alte tari mai musulmane. In ce priveste „prietenia cu fratii din Romania”, aici e, ca in caravela lui Lenuta. La sigur s-ar deschide mult mai multe carti , daca am avea convingerea ca in R.Moldova se mai poate de pus la punkt ceva! Dar asa sintem siguri ca Galben si asociatii vor rezolva aceasta chestie – apa trece, pietrele ramin , sau cum zice un doctor, apropo care este responsabil de acesti studenti din Romania – sobaki laiut, caravan idet..

  • Denis Zavorotnâi Says:

   Nu e nimic nou ce spuneți, dar atîta timp cît nu putem prezenta dovezi ale acestor încălcări continue, apa trece, fraudele rămîn, iar studenții își văd de studii. Ne sperie examatricularea? Sau e mai mult frica de a merge pînă la capăt, asumîndu-ne întreaga responsabilitate… Se cumpără examenele, tezele… Și cine le cumpără? Nu tot studenții? Asta e. E mult mai complexă situația decît ar părea la prima vedere. Ca să deschideți mai multe cărți, vă este frică să nu vă luați bagajele și să plecați… Dar, în schimb, așteptați alții s-o facă…

 8. mitru Says:

  In comparatie cu ce se intampla de facto cu asa zisele studii la ULIM, tot ce scriti aici, sunt floricele pe campii..

  • Denis Zavorotnâi Says:

   Cu mare plăcere vă invit să scoateți la iveală atunci „nodurile în gît” ale „așa-ziselor studii” (după cum v-ați exprimat), pe care probabil le-ați făcut sau le mai faceți la ULIM…

 9. Silvia Says:

  Nu chiar toate duc la ULIM

 10. Restart Says:

  ZdG = Ziariștii despre Galben

 11. Restart Says:

  Părintele învățămîntului privat lătrat… Poh**** (n.r.- Curajos) mai ești 🙂

 12. Stela Says:

  Cel mai interesant ca in ULIM nu se aude nimic de asta. Liniste si pace 🙂

 13. victor mosneag Says:

  Interesant 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: