Unde sunt cele 200 kg de droguri din dosarul „Heroina”?


Pentru ȘSAJ. Preluat de Moldova Azi, Ziarul de Gardă, Cuvinte Noi, Dor de Basarabia. Citat de Europa Liberă, IMEDIA

Captură foto din imaginile MAI: Sechestrarea a 200 kg de heroină. 20.03.2008

La 3 ani de la reținerea celei mai mari capturi de droguri din istoria R. Moldova, suspiciunile legate de soarta celor 200 kg de heroină continuă să persiste. Se mai păstrează sau nu cantitatea de droguri reţinută la 20 martie 2008? Unde este heroina? Până în ziua de azi organele de anchetă nu au oferit răspunsuri exacte la aceste întrebări.

Valoarea capturii de heroină pe piața neagră ajunge la aproape 10 milioane de euro. Aceste costuri fac „dosarul Heroina” cel mai „scump” din justiția moldovenească, ceea ce, potrivit juriștilor, înseamnă interese mari și taxe excesive. Acest fapt a lansat presupunerea că drogurile au fost deja comercializate, îmbogăţindu-i pe adevăraţii traficanţi, rămaşi în afara anchetei judiciare.


„Sunt depozitate într-un loc unde se dețin…”

„Le-am dus la MAI, la indicaţia lui Zubic (n.r. ex-viceministru de interne), nu a mea, după cum se spunea. Pe urmă au fost duse la SIS, dar mai mult nu ştiu nimic”. Declarația a fost făcută de Corneliu Savca, fostul şef al Direcţiei misiuni speciale a MAI, după ce acesta a fost achitat în dosarul „Heroina” de Curtea de Apel Chișinău, în iunie 2010.

La Ministerul afacerilor interne (MAI) heroina a fost depozitată la unitatea de gardă. Potrivit lui Ghenadie Cosovan, fostul șef al Departamentului servicii operative al MAI, Corneliu Savca „a pus o cameră de luat vederi în interior, iar în exterior, în afară de poliţie, a invitat şi Brigada cu destinaţie specială”.

În următoarele zile, după ce dosarul a fost retras din gestiunea lui Savca, pe numele căruia ulterior a fos emis un mandat de arest, și transmis Procuraturii generale (PG), drogurile au ajuns în depozitele Serviciului de Informație și Securitate (SIS).

Procurorul Lilian Cociu, care a condus ancheta și a reprezentant cazul în instanțele de judecată, a dat de înțeles că drogurile într-adevăr sunt depozitate la SIS. Deși nu a declarat expres acest lucru, menționând că acestea „sunt depozitate într-un loc unde se dețin” și este conducerea PG „care-i la curent cu situația, unde se află, cum se depozitează, cine răspunde de dânsele”, Cociu a mai spus că împreună cu alte două persoane, identitatea cărora nu le-a dezvăluit, a sigilat în martie 2008 ușa de la depozitul unde se află drogurile, punând pe sigiliu semnăturile și ștampilele necesare. Cociu a precizat că acces în camera de păstrare a corpurilor delicte din dosarul „Heroina” are doar el și cele 2 persoane sus-menționate, ei fiind și reponsabili nemijlociți de cantitatea de heroină depozitată. Todată, procurorul asigură că din momentul sigilării nimeni n-a intrat în depozit.

AUDIO: Procurorul Lilian Cociu despre accesul la drogurile sechestrate


Cantitatea reală de heroină depozitată…

Surse din cadrul Procuraturii au confirmat că sunt patruzeci de pachete a câte 5 kg fiecare. În SUA au fost transmise 5 kg de heroină, pentru expertiză. Aceasta a confirmat că în sacii cu fasole în care erau ascunse drogurile este într-adevăr heroină și cantitatea ei este de aproximativ 200 kg.

Faptul că rezultatele expertizei au fost cunoscute la peste 1 an și jumătate de la deschiderea dosarului a venit în susținerea unei presupuneri că cantitatea inițială de droguri ar fi fost de 230 și nu de 200 kg, prețul capturii fiind de peste 12 milioane de euro și nu de 10 milioane, precum estimaseră responsabilii de la MAI. Astfel, ar fi „dispărut” 30 kg de heroină.

Sub acoperire, politiștii recunosc că acesta nu este singurul caz când poliția face bani intrând în cărdășie cu reprezentanți ai lumii criminale și că astfel de lucruri se întamplă cu „binecuvantarea” superiorilor.

Lilian Cociu recunoaște că sub sigiliu sunt depozitate o cantitate chiar mai mică de 200 kg, între 194,5 și 195,4 kg. Procurorul nu mai ține minte exact…


Ce garanții există că heroina e în continuare sub sigiliu și în siguranță?

Nici avocații, nici reprezentanții media nu au văzut unde și cum se depozitează heroina capturată la 20 martie 2008. Ce garanţii există că drogurile din acest dosar nu au ajuns, totuşi, la destinaţie, îmbogăţindu-i pe adevăraţii traficanţi, rămaşi în afara anchetei judiciare?

Avocaţii din acest dosar declarau anterior că au dreptul şi vor face uz de acest drept, cerând ca, în instanţa de judecată, să fie demonstrate, integral, corpurile delicte din acest dosar, adică întreaga cantitate de 200 kg de heroină.

Marian Babără, avocatul lui Murat Karalar, singurul care se află în continuare în arest în dosarul „Heroina”, spune că a și existat o asemenea solicitare a părții apărării, făcând referință la procesul verbal al ședinței de judecată a Judecătoriei Botanica din 21 octombrie 2009, dar că din cauza complexităților legate de asigurarea securității heroinei în sala de judecată părțile au decis de comun acord să examnize doar expertiza drogurilor, iar la locul depozitării drogurilor „nu s-a mers pentru că nu s-a mers”, a spus Babără.

Procurorul Lilian Cociu infirmă declarațiile avocatului, spunând, cu referire la același proces verbal al ședinței de judecată, că nici nu s-a pus întrebarea „Ce facem cu probele”. Totodată, tot el spune „Toți participanții la proces au hotărât că nu trebuie aduse corpurile delicte în instanța de judecată, pentru că este expertiza”.

AUDIO: Procurorul Lucian Cociu despre examinarea heroinei în instanţă


„Transparența” informației despre heroină

În baza Legii privind accesul la informație am depus la SIS o cerere de solicitare a informației cu privire la condițiile de păstrare, siguranța depozitării și starea în care se află corpurile delicte din dosarul „Heroina”, cerând, totodată, să fie indicate și condițiile în care pot avea acces la heroina sechestrată.

O cerere similară am depus la Curtea Supremă de Justiție, unde se află la moment dosarul „Heroina”, pentru a obține copii ale proceselor verbale de la ședința de judecată Botanica și, respectiv, de transmitere a corpurilor delicte spre păstrare, precum și de a putea studia întreg dosarul.

În termen de 15 zile, potrivit procedurii, organele sesizate urmează să reacționeze. Între timp, procurorul Lilian Cociu n-a ezitat să se „pronunțe” în privința accesului presei la asemenea informații, inclusiv la corpurile delicte.

AUDIO: Procurorul Lilian Cociu despre accesul presei la dosarul „Heroina”


Va fi arsă sau nu heroina?

Fostul ministru de interne, Victor Catan declara în iunie 2010 că lotul de 200 kg de heroină va fi distrus prin ardere. Catan dădea și asigurări că imediat ce instanța de judecată va pronunța o hotărâre definitivă în acest dosar, drogurile vor fi incinerate public în prezența mass-media.

Au trecut mai bine de 8 luni de la acele declarații, a fost schimbat deja și ministrul de interne, iar heroina continuă să fie „depozitată într-un loc unde se deține”. Asta pentru că dosarul se află „pe rol” la Curtea Supremă de Justiție, iar decizia privind soarta corpurilor delicte ar putea consta nu doar în nimicirea lor, ci și în păstrarea în continuare a acestora, în posibila lor reutilizare în medicină, etc.

Lilian Cociu recunoaște că dacă se va stabili procedura de ardere a heroinei nu știe unde și cum aceasta va fi distrusă.

AUDIO: Procurorul Lilian Cociu despre arderea heroinei

Ce s-ar întâmpla dacă Ministerul de Interne sau Procuratura ar arde în public 200 de kilograme de heroină? Pe Youtube poate fi vizionat un filmuleţ cu un reporter, care transmite în direct de lângă un câmp pe care arde o cultură de cannabis. Iată cum a făcut faţă situaţiei jurnalistul care a inhalat fumul de plante narcotice arse.

VIDEO: Jurnalist care a inhalat fumul de droguri arse

Un răspuns to “Unde sunt cele 200 kg de droguri din dosarul „Heroina”?”

  1. natalia Says:

    nota 3, bravo! 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: