Medicamente mai ieftine sau mai puține?


Pentru ȘSAJ / Moldova Azi. Preluat de Cuvinte Noi

Medicamente cumpărate la prețuri neevaluate la începutul lunii februarie, 2011

Odată cu ieftinirea, mai multe medicamente au dispărut din vânzare. O spun atât farmaciștii, cât și clienții, care din cauza absenței anumitor preparate prescrise de medic nu-și pot continua tratamentul, întrucât înlocuitoarele nu sunt la fel de eficiente.

Din cele 6485 de denumiri de medicamente care există în Republica Moldova, potrivit Agenției Medicamentului, până acum în Catalogul național de prețuri au fost incluse doar 4118 de denumiri, adică doar două treimi, chiar dacă acesta urma să fie definitivat încă în septembrie, anul trecut.

Cele peste 2000 de denumiri de medicamente neincluse în catalog fie nu pot fi găsite în farmacii, fie se găsesc, însă la prețuri nereglementate. Ceea ce înseamnă că oricât de exagerat n-ar fi prețul la ele, până când aceste medicamente nu vor fi incluse în catalog, farmaciștii nu vor putea fi sancționați.

Din medicamentele dispărute, solicitate de clienți, farmaciștii remarcă preparate dermatologice, imunitare, antidepresive, câteva denumiri de medicamente anti-răceală, anti-veroze, preparate împotriva hipertensiunii, etc.


„Oamenii sunt indignați și eu nu-nțeleg de ce…”

„Știți, oamenii deja vreau să cumpere medicamente la prețul vechi, doar acestea să fie în vânzare… Dar nu-s. Îs foarte agresivi. Spun că le trebuie urgent anumite preparate și pun o groază de întreabări: De ce nu-s? Sau ieftenit sau nu? Da’ eu sunt o simplă farmacistă, nu duc evidența medicamentelor”, spune Natalia, o farmacistă din Chișinău.

Cu indignarea clienților de prețul medicamentelor se confruntă și farmacista Dorina. Ea explică această atitudine a clienților prin necunoașterea de către ei a situației de facto.

„Oamenii sunt indignați și nu-nțeleg care-i cauza. Da’ ei practic nu au idee. Nu știu cum se import medicamentele, care-s costurile de import. Și-ntradevăr, merită să fie scump. Dacă or să fie ieftine, nici nu-i rentabil să le aduci. Ei nu cunosc situația, ei știu doar latura că trebuie să fie și atât. Și vor acum. Lumea s-a așteptat să se ieftinească medicamentele cele mai simple, ca Citramonul, care să coste 50 de bani”, remarcă farmacista Dorina.

Singurul lucru pe care îl pot face, zic farmaciștii, este să le ofere clienților înlocuitoare medicamentelor lipsă, deși nu garantează eficiența lor. Subiectul pare să fie unul delicat. Bunăoră, la solicitarea informației despre înlocuitoare, o farmacistă de la un centru medical universitar a insistat să-mi verifice legitimația de jurnalist, devenind pe loc reticentă, după care n-a mai vrut să revină la subiect.

O altă soluție în cazul medicamentelor lipsă ar fi comandarea preparatelor direct de la producător, însă majoritatea farmaciilor nu se ocupă cu așa gen de servicii, apelând la depozitele angrosiștilor.

Șefa unei farmacii din Chișinău, Ana Diaconu explică:

Ana Diaconu cere un control mai lejer față de farmaciile mici, explicând revoltată că rețelele mari de farmacii de fapt fac business pe seama oamenilor, dar de pe urma verificărilor (n.r. CCCEC) suferă mai mulți agenți economici.


„Nu-l pot găsi nicăieri. L-am căutat în toată țara…”

Laura Rotari, o tânără mamă din Fălești, de câteva luni deja caută un anumit tip de calmant pentru fiul ei de 2 ani. Copilul este nervos de fire, iar alte preparate de același gen, spune Laura, nu-l pot liniști atunci când are crize de nervi. Dacă până la reevaluarea prețurilor la medicamente îl putea cumpăra de la două-trei farmacii din capitală, acum acesta nu poate fi găsit nicăieri.

Și Valeria Andronache, o locuitoare a capitalei, caută un preparat pentru calmare, pe care nu-l poate găsi de mai bine de 9 luni. Ea spune că în Rusia el costă în jur de 7 lei, iar în țară l-a procurat ultima oară cu peste 50 de lei.


Prețuri vechi pentru medicamente reevaluate

Pe lângă absența din farmacii a mai multor medicamente, oamenii sesizează și alte probleme, cum ar fi prețurile vechi la mai multe preparate, costul cărora a fost deja reevaluat, iar uneori prețuri chiar și mai mari decât cele înregistrate la finele anului precedent.

Dna Rotari mi-a arătat câteva preparate pe care le-a cumpărat la prețuri neevaluate la începutul lunii februarie, curent, într-una din farmaciile unei rețele bine-cunoscute din capitală. Asta deși ofițerii CCCEC au afirmat în urma verificărilor că rețelele mari de agenți economici din Chișinău și-au reevaluat deja stocurile, procese verbale fiind întocmite în majoritate pe numele farmaciilor din regiuni.

Antidepresivul „Noofen” Laura Rotari l-a cumpărat cu 191,2 lei (vezi medicamentul și prețul în imagine), deși, conform Catalogului național de prețuri, preparatul trebuie să fie comercializat cu 153, 21 lei.

Pentru „Aciclovir-UNF”, medicament folosit împotriva herpesului, Laura a plătit 24,5 lei, prețul său, potrivit  catalogului, fiind 16,21 lei. Soluția împotriva tusei, administrată copiilor, „Bromhexin 4 Berlin-Chemie” a costat-o 24,7 lei, deși trebuia să plătească 16,84 lei.

Până în prezent, pentru neajustarea prețurilor la cele introduse în Catalogul național de prețuri, au fost sancționate doar 11 farmacii din totalul de 331 verificate, în timp ce în țară sunt înregistrate circa 900 de farmacii. Amenzile au cumulat o valoare totală de 11 000 lei. CCCEC, deși este în drept, nu a remis încă nici un demers Camerei de Licențiere pentru retragerea licenței de activitate agenților economici care au încălcat legislația.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: