Doar o treime din demnitari și-au declarat averea


Foto-simbol, sursa: Mediafax.ro

Foto-simbol, sursa: Mediafax.ro

Doar o treime din cei 4000 de demnitari obligați prin lege să-și declare veniturile au depus declarațiile de avere. Printre aceştia se numără preşedintele interimar, Marian Lupu, şi premierul, Vlad Filat.

Termenul legal rezervat procedurii a expirat luni, 31 ianuarie, la ora 17:00. Deși potrivit legii, ultima zi când oficialii îşi mai pot declara averile este 30 ianuarie, termenul limită a fost prelungit cu o zi.

Cele mai multe declarații s-au depus pe ultima sută de metri. Dacă la începutul săptămânii trecute doar 20 de demnitari și-au făcut publică averea, vineri dimineața numărul lor a ajuns la 730, pentru ca la finele zilei de 31 ianuarie acesta să crească până la 1270. Pentru comparație, anul trecut 1598 de demnitari și-au făcut publică averea.

Angela Starinschi, şefa serviciului de presă al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) a precizat că numărul declarațiilor depuse ar putea să crească, întrucât o parte din declaraţiile de venit sunt recepţionate prin poştă. 

Declarațiile de avere vor fi verificate și de societatea civilă

Obligativitatea de a efectua controlul declarațiilor de avere aparține Comisiei centrale de control al declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate, care nemijlocit a recepționat aceste declarații. Acest control se efectuează în două etape, care durează per total 45 de zile lucrătoare de la data depunerii declarației, timp în care comisia verifică dacă demnitarul a depus declarația, dacă a completat-o corect și dacă informațiile prezentate sunt exacte, prin confruntarea cu declarațiile depuse în anul precedent precum și cu datele furnizate de către autorităţile publice competente.

În cazul depistării unor încălcări, inclusiv infracțiuni, Comisia centrală de control va înainta materialele respective spre examinare CCCEC, care urmează să efectueze controlul de facto al declaraţiilor și să aplice sancțiuni. Potrivit Serviciului de Presă al CCCEC, demnitarii care nu îşi vor depune declaraţiile de avere, vor indica date eronate sau incomplete, riscă o amendă de la 4 la 20 mii lei sau închisoare de la 1 la 5 ani.

Paralel declarațiile de venit vor fi verificate și de Asociația Presei Independente (API) în cadrul campaniei „Avere la Vedere”. API îşi propune să promoveze transparenţa averii şi veniturilor demnitarilor, stabilind dacă declarațiile de venit sunt plasate pe site-urile oficiale și dacă cifrele şi bunurile declarate corespund celor deţinute în realitate.

Și-au scos averea la vedere

Potrivit legislaţiei în vigoare, cel târziu pe 3 martie 2011 demnitarii sunt obligaţi să-şi scoată averile la vedere, publicându-le pe site-urile oficiale ale instituţiilor sau în mass-media.

La data de 1 februarie zece demnitari de stat şi-au scos deja averea la vedere pe paginile web ale instituţiilor pe care le conduc. Este vorba de:

Armonizarea legislației

Inițiativa de armonizare a legislației privind veniturile și proprietățile demnitarilor se regăsește în noul program de guvernare la capitolul reformarea justiţiei. Deși proiectul de modificare a legii, pregătit de o comisie specială de pe lângă Ministerul Justiției încă în 2009, se află la Guvern și este practic definitivat, actualul ministrul nu se grăbește să dea termeni reali pentru examinarea acestuia în Legislativ.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, Alexandru Tănase și-a exprimat speranța că va aduce pe agenda dezbaterilor din Parlament pe parcursul sesiunii de iarnă-vară doar ideile prioritare conținute în programul de guvernare.

Potrivit unei declarații făcute anterior de Tănase pentru cotidianul Timpul, armonizarea legislației în domeniu este un proiect ambițios, întrucât se referă nu doar la aplicabilitatea sancțiunilor ci și la stabilirea mecanismelor care ar reflecta tabloul amplu al veniturilor și proprietăților declaranților. Implementarea proiectelor ambițioase, evident, durează.

„În cadrul mandatului anterior al guvernului, datorită conjuncturii, datorită majorităţii fragile pe care am avut-o, noi nu am avut o majoritate capabilă în Parlament să susţină ample proiecte de justiţie”, s-a justificat ministrul, citat de Europa Liberă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: