Demnitarii nu se grăbesc să-şi facă publică averea


Pentru SSAJ / Moldova Azi

Chiar dacă au avut la dispoziţie timp berechet pentru a-şi face publică averea, cu 4 zile înainte de expirarea termenului legal rezervat procedurii doar 20 de demnitari au depus declarațiile pe venit.

Printre ei – 3 miniştri (ministrul Finanțelor, ministrul Economiei și ministrul Tineretului și Sportului), 2 procurori, 7 judecători şi 8 primari.

Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, care a realizat în 2007 și un studiu privind accesul jurnaliştilor la declaraţiile pe avere ale demnitarilor, vede în asta o încercare a noiilor demnitari de a-şi tăinui adevăratele proprietăţi şi venituri. Ea crede că lentoarea cu care demnitarii îşi scot la iveală averile este şi o dovadă a legislaţiei favorabile abuzurilor, pe care vechii guvernanţi au elaborat-o, iar noii nu sunt gata să o modifice. „Eu nu văd să existe o voinţă reală din partea guvernanţilor de a combate corupţia”, crede Cornelia Cozonac.

Motivul invocat cel mai des de cei ce nu şi-au făcut încă publice averile este că mai au timp pentru asta.  Opoziţia comunistă, aflată la guvernare atunci când s-a elaborat legislaţia cu privire la declaraţiile pe venit ale demnitarilor, recunoaşte că în felul în care funcţionează în prezent  acest mecanism, cetăţenii nu pot să afle care sunt sursele reale de venit ale demnitarilor.

Deputatul PCRM, Vadim Mişin, critică legislaţia cu privire la veniturile funcţionarilor – Ascultă audio >>Pedepse

Potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, nici un demnitar moldovean nu a fost sancţionat până acum în vreun fel pentru eschivarea de la declararea veniturilor. Deşi legea prevede o amendă în valoare de la 200 până la 1000 de unităţi convenţionale pentru asta, o astfel de amendă nu a fost plătită încă de nimeni. Asta chiar dacă au existat dosare care au ajuns în judecată. Dosare care au fost clasate toate până la unul.

Toate propunerile de îmbunătăţire elaborate până acum de către Procuratura Anticoropţie, CCCEC sau ONG-urile din domeniu mai aşteaptă să intre vreodată pe agenda dezbaterilor din Legislativ.

Cornelia Cozonac explică acest lucru prin faptul că pentru guvernare armonizarea legislației nu este o prioritate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: