(VIDEO) Moldova – Olanda, 0-1. După victoria la limită în meciul AZ-Sheriff, olandezii din nou respiră greu în compania moldovenilor


Într-un meci dezechilibrat, cu o dominație clară a portocalei mecanice la capitolele posesie și ocazii de gol, elevii lui Balint au preferat să se specializeze în joc defensiv. Ce-i drept, efortul le-a reușit exact pe jumătate. Fundașii moldoveni au cedat o singură dată, în minutul 37, când i-au permis Olandei să se dezlănțuie prin Klaas Jan Huntelaar, care a deschis și închis scorul. Aceasta, însă, a fost suficient pentru ca vicecampioana mondială să plece acasă cu trei puncte.

Alergând după egalare, tricolorii au creat prima ocazie periculoasă la poarta lui Stekelenburg abia în minutul 64, prin lovitura de cap a lui Bulgaru. Inițiativa a fost „încurajată” în prelungirile partidei de Bugaiov, la fel printr-o lovitură de cap.

Scorul putea fi cu mult mai mare dacă nu intervenea, aproape poetic, portarul tricolorilor Stanislav Namșco. Pus bine pe reflexe, jucătorul lui Kuban Krasnodar a respins de cel puțin 3 ori șuturile puternice ale olandezilor menite să le mărească avantajul: în minutele 16 și 75 prin Huntelaar și în minutul 52 prin Sneijder.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

La tribunele arhipline pe care le avea, meciul nu a fost lipsit de aventuri. Mai întâi pe teren a intrat un suporter moldovean, în minutul 79, care „a marcat” în poarta Olandei, ca pe final de meci să fie aruncate mai multe mingi pe gazon. Dincolo de aspectul distractiv, „glumele” microbiștilor moldoveni, reprezentanți numeric de peste 10 mii de inși în tribune, și-au etalat și dimensiunea tragi-comică. Penalizați de arbitru pentru obrăznicia suporterului, jucătorii au ratat un corner, iar grație mingii aruncate în teren au și irosit ultimul atac, cu ultimul prilej de-a salva meciul.

La conferința de presă selecționerul Moldovei Gabi Balint a recunoscut superioritatea Olandei, „una peste alta” felicitând-o cu victoria. „Ştiam cine-i Olanda, ştiam ce ne aşteaptă, însă ne-am pregătit şi am încercat să dăm o replică cât mai bună şi să sperăm într-o minune”, a spus tehnicianul român.

Balint nu s-a arătat supărat de înfrângere, dar nici bucuros de scorul minim. „Să fiu bucuros, să dansez că am luat doar un gol? Mai bine primeam trei goluri, dar echipa juca, măcar cum a făcut-o în repriza a doua”, a declarat antrenorul, nemulțumit de prestația „rușinoasă” a elevilor săi în prima repriză. Balint și-a pus semne de întrebare referitor la mentalitatea jucătorilor săi, care, de frica adversarului „n-au fost în stare să facă două pase” și cărora „le-au tremurat mult genunchii”.


Pe de altă parte, prestația ștearsă a tricolorilor din prima repriză poate fi într-o măsură explicată, dacă ne uităm la statistica mediei de timp pentru golul marcat, atribuită preliminariilor EURO-2012. Calculele se opresc la repriza secundă, minutul 74. Și în meciul curent ocaziile periculoase ale tricolorilor au venit neîntâmplător în intervalul minutelor 62-92.

În cadrul conferinței Balint a mai declarat că meciul cu Olanda nu trebuia să fie unul greu, vicecampiona mondială fiind singura favorită. Tehnicianul a precizat că prioritate constituie meciul din San Marino. „Întâlnim o echipă care vine cu o căruţă de goluri în spate, nimeni nu ne va ierta dacă nu câştigăm acolo”, a spus Balint.

La rândul său, antrenorul olandez Bert van Marwijk a menționat că a rămas mulțumit de rezultat, totodată recunoscând că fotbaliștii moldoveni le-au dat bătăi de cap, fiind bine pregătiți fizic.

Selecționatele Moldovei și Olandei s-au mai întâlnit de 2 ori în meciuri oficiale, în aprilie și octombrie 2003. Tricolorii au fost învinși cu scorul 1-2, respectiv 0-5. După cea de-a treia partidă din preliminariile EURO-2012, Moldova ocupă locul patru, cu trei puncte. În clasament, lideră se menţine Olanda cu maximum de puncte – 9, fiind urmată de Suedia şi Ungaria cu câte 6 puncte. Finlanda şi San Marino încheie ierarhia fără puncte la activ.

În următorul meci, programat marți, 12 octombrie, Moldova va pleca după trei puncte în San Marino.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: