(FOTO) CEC a stabilit ordinea prealabilă a concurenţilor electorali în buletinul de vot


Pentru ȘSAJ / Moldova Azi

Această prezentare necesită JavaScript.

În prima zi de campanie Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat douăsprezece partide în cursa electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie. Reprezentanţii partidelor au extras deja numerele care le vor determina locul în buletinul de vot, astfel stabilindu-se prima ordine prealabilă.

În urma tragerii la sorţi, efectuată astăzi, 4 septembrie, la sediul CEC, primul în buletinul de vot a fost înscris Partidul Național Liberal (PNL). Acesta este urmat de Partidul Democrat (PDM), locul trei revenindu-i Partidului Liberal (PL). Partidul Comuniștilor (PCRM) este la coadă, ocupând poziţia a 12-a.

Procedura de tragere la sorţi a fost aşteptată cu sufletul la gură de cei peste 30 de politicieni adunaţi în sală și de tot atâţia jurnalişti. După ce secretarul CEC, Iurie Ciocan a demonstrat siguranţa plicurilor, în care ulterior au fost introduse numerele corespunzătoare ordinii în listele electorale, reprezentanţii partidelor au trecut la sesiunea de “defilare” prin faţa obiectivelor fotojurnaliştilor şi cameramanilor pentru a-şi etala mâinile norocoase.

Când suspansul a atins notele superioare, au fost desfăcute şi plicurile, în ordinea selectării acestora de către concurenţii electorali. Eliberaţi de emoţii, reprezentanţii partidelor şi-au exprimat convingerea că numărul extras le va purta noroc la alegeri. În timp ce unii l-au asociat cu divinitatea, cu onomastica sau cu notele de la şcoală, alţii s-au bucurat că cifra a coincis cu data înregistrării.

“Am venit primii pentru a depune actele la CEC și am tras cifra norocoasă pe care am meritat-o”, a declarat Vitalia Pavlicenco, liderul PNL. Ea şi-a exprimat îngrijorarea că unele partide din sfera puterii sau din afară ar putea să-i lipsească formațiunea de acest număr. Pavlicenco nu a precizat despre cine este vorba.

“Numărul doi este o cifră frumoasă, vom fi printre primii în listă”, a spus candidatul PDM, Marcel Răducan. El și-a exprimat speranța că „norocul, care este Republica Moldova” să se regăseasca în această cifră.

Reprezenta PL, Corina Fusu a interpretat poziţia 3 obţinută de partidul său în buletinul de vot, făcând referinţă la sfânta treime. “Consider această cifră foarte bună, pentru că Dumnezeu este Sfânta Treime, deci Dumnezeu va ţine cu PL, pentru a duce la bun sfârşit schimbarea, pentru a avea democrație și bunăstare”, a spus Corina Fusu, vicepreședintele PL.

La divinitate au apelat și reprezentanții PCRM, care au reușit să mascheze dibaci ultima poziție din lista prealabilă prin referirea la 12 apostoli. “Noi nu suntem ultimii, noi avem numărul 12 și suntem foarte fericiți cu acest număr. Această cifră coincide cu numărul apostolilor. Iată așa”, a declarat Iurie Muntean, secretarul executiv al PCRM.

Celelalte partide au obținut pozițiile prealabile în buletinul de vot după cum urmează. Partidul Moldova Unită – sub numărul 4. Acesta este urmat de PPCD. Mişcarea Acţiune Europeană va fi pe locul 6. Partidul politic „Patrioţii Moldovei” – pe 7, urmat de Partidul pentru Neam și Țară. Locul 9 i-a revenit Partidului Republican, locul 10 – Alianței Moldova Noastră, iar locul 11 – Partidului Umanist.

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Eugeniu Știrbu a menționat că până la moment CEC nu a sesizat informații despre posibile încălcări de la norma legală în procesul de înregistrare a listelor electorale depuse de partide. El a mai adugat că în termen de 7 zile se va verifica corectitudinea fiecărui document prezentat de formatiuni.

Membrii Comisiei Electorale Centrale au început, astăzi, 4 octombrie, înregistrarea concurenţilor electorali pentru noul scrutin, procedura urmând să continue până la data de 28 octombrie. Partidele vor fi înscrise în buletinul de vot în dependenţă de numărul scos în urma procedurii de tragere la sorţi. Această procedură va avea loc în fiecare zi, la ora 17.00.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: