Guvernul a dat undă verde exportului prin segmentul transnistrean de frontieră


Pentru ŞSAJ

Guvernul moldovean a decis să permită agenţilor economici din stânga Nistrului să reia exportul pe cale feroviară prin segmentul transnistrean de frontieră.

Prin recenta hotărâre, Guvernul a simplificat procedura de export a mărfurilor agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului, care nu vor mai fi nevoiţi să ocolească regiunea şi să suporte cheltuieli suplimentare.

Directorul interimar al Biroului de Reintegrare, Gheorghe Balan a afirmat că această prevedere va intra în vigoare după ce ÎS „Calea Ferată” va amplasa câteva birouri de primire-predare a mărfurilor la frontiera cu Ucraina pe sectorul transnistrean.

“Noi susţinem această hotărâre, întrucât vor avea de câştigat nu doar exportatorii transnistreni, dar şi agenţii economici moldoveni. Câştigul va fi mâine – arătăm că avem deschidere”, a declarat ministrul transporturilor, Anatol Şalaru. El a mai precizat că nimeni nu anulează obligativitatea înregistrării întreprinderilor exportatoare transnistrene pe malul drept al Nistrului.

Ziarul rus „Nezavisimaia gazeta” scria acum 2 zile că prin decizia sa autorităţile moldovene vor scoate Transnistria de sub “blocada economică”, care i-ar fi fost impusă de Chişinău cu sprijinul Kievului în anul 2006.

Publicaţia mai menţionează că “apropierea părţilor” a fost posibilă graţie Germaniei care ar fi convenit cu Ucraina să ridice blocada şi după întâlnirea din august, la un meci de fotbal, a prim-ministrului moldovean, Vlad Filat, cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov.

La rândul său, oficialii moldoveni au infirmat că ar fi existat o “blocadă economică” a Transnistriei, menţionând că hotărârea adoptată de Guvern va apropia cele două maluri.

Amintim că din martie 2006 la frontiera moldo-ucraineană funcţionează un regim vamal, care permite ieşirea mărfurilor produse în regiunea transnistriană numai prin vămile controlate de Chişinău. Prevederea a intrat în vigoare în urma unui acord semnat de premierii Moldovei şi Ucrainei, pus în aplicare cu sprijinul Uniunii Europene

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: