Admiterea in Romania: oferta nu corespunde cererii


Pentru ŞSAJ / Moldova Azi

România ar trebui să ofere burse pentru studii orientate mai mult spre cereri, sunt de părere membrii Asociaţiei Tinerilor Basarabeni.

Cei mai mulţi tineri din R. Moldova şi-au dorit să-şi facă studiile la facultăţile de economie, ştiinţe politice şi medicină. Pe când statul roman a oferit cele mai multe burse în domeniile inginereşti, ştiinţele politice şi ştiinţele naturii. Despre aceasta au comunicat marţi, 14 septembrie, reprezentanţii Asociaţiei Tinerilor Basarabeni într- o conferinţă de presă.

Potrivit membrilor asociaţiei, tinerii au optat în special pentru universităţile amplasate mai aproape de Republica Moldova, pentru cele din Iaşi, Suceava şi Botoşani. În acelaşi timp cele mai multe burse au fost oferite pentru universităţile din Bucureşti, Cluj şi Iaşi.

Olga Bondari, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Basarabeni (ATB), a comunicat că procesul de admitere a fost dezorganizat, în special ceea ce priveşte eliberarea de vize pentru elevii şi studenţii admişi în România. „Chiar dacă s-au deschis consulatele României la Cahul şi la Bălţi, organizarea procesului de admitere a lăsat de dorit. Informaţiile cu privire la modificările perioadei de admitere la cele trei consulate au fost afişate în ultima zi înainte de admitere”, a spus Olga Bondari.

Membrii asociaţiei au menţionat că problemele cu care se confruntă tinerii înmatriculaţi la studii în România sunt legate de cazare, de obţinerea permisului de şedere şi nu în ultimul rând de impactul emoţional al noului. În acest sens tinerii vor primi o asistenţă din partea ATB prin campania „Adoptă un boboc”.

O problemă nerezolvată rămâne cea cu referire la bursele pentru masterat. România nu a acordat deocamdată burse la masterat pentru tinerii care au absolvit ciclul de licenţă în Republica Moldova. „La moment, singura soluţie pentru ei este să meargă direct la universităţile româneşti şi să-şi continue masterul la taxă”, a menţionat Olga Bondari.

Membrii Asociaţiei şi-au exprimat speranţa că în urma acordului interministerial de echivalare a diplomelor, semnat de ministerele de educaţie ale Republicii Moldova şi României, va fi facilitată şi fluctuaţia tinerilor care vor să studieze în România.

În anul curent, Guvernul României a oferit cetăţenilor Republicii Moldova circa 5000 de burse, comparativ cu 2500 în 2009 şi 1750 în 2008.

Un răspuns to “Admiterea in Romania: oferta nu corespunde cererii”

  1. Lancaster Says:

    Mai contează şi calitatea învăţământului, nu numai distanţa faţă de Prut. Nivelul unei facultăţi din Cluj sau Bucureşti este sensibil mai ridicat decât nivelul uneia din Botoşani sau Suceava.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: