Referendumul – un risc asumat de AIE


„Partidele din Alianţă ştiau din start că pot conta doar pe propriul electorat, adică maximum 31%, nicidecum pe 33%”, consideră expertul Transparency International Moldova, Constantin Lazari. „Totodată, Comisia de la Veneţia le-a recomandat să nu fie introdus pragul”, a mai spus Lazari.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei şedinţe a clubului de presă, organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

Constantin Lazari a mai adăugat că, în ţările europene pragul nu se cere pentru că în acest caz indecişii ar fi puşi pe picior de egalitate cu cei care optează contra. Expertul le-a recomandat politicienilor „să mai lase urechea în jos şi să asculte experienţa europeană”.

Expertul Asociaţiei pentru Democraţie Prticipativă ADEPT, Corneliu Gurin a menţionat că modificarea pragului de validare a referendumului a demobilizat clasa politică, dar şi alegătorii. „S-a spus că dacă oricum se ia decizia cu o treime, 1/3 la noi întotdeauna participă, chiar şi mai mult de 50%”, a precizat Gurin.

Potrivit datelor finale, făcute publice de Comisia Electorală Centrală, la referendumul constituţional din 5 septembrie au participat 30,29% din alegători, în timp ce o treime ar fi fost necesară pentru validare.

Pentru
ȘSAJ

Vezi și alte informații cu referire la Clubul de Presă organizat de CJI:
Reportaj Moldova Azi
Comunicat de Presă CJI

Un răspuns to “Referendumul – un risc asumat de AIE”

  1. Bibigon Says:

    In caz ca era sa fie anulat pragul electoral, comunistii erau sa indemne oamenii sa vina si sa voteze contra (ca si PSDM socialistii Patria-Rodina votul principial protestatar samd.). Adauga 12.5% care deja au votat contra la inca 30-35%.

    Iesim la aceeasi limita penibila cand nu se stie rezultatul. Asa ca hai sa nu cautam siretlicuri. Totul a hotarat votul protestatar imun la vorbaraia sterila de la TV. Trebuia de guvernat mai bine anul care a trecut. De convins prin fapte reale ca a devenit mai bine.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: