Banca Mondială: Economia tenebră din Moldova constituie circa 50% din PIB


Pentru Moldova Azi

În perioada 1999-2006 economia tenebră a Moldovei a înregistrat o rată medie de 45.8% din PIB, se arată într-un studiu elaborat de Banca Mondială.

Conform studiului „Economiiile tenebre din întreaga lume”, rata economiei tenebre a Moldovei din PIB manifestă o tendinţă ascendentă, avansând de la 44.6% în 1999 până la 46% în 2006.

În clasamentul regional al ţărilor în tranziţie, care include 21 de state din Europa de Est şi Asia Centrală, Moldova ocupă poziţia a 18-a, depăşind cu doar o treaptă ţările cu cea mai înaltă rată a economiei tenebre: Georgia, Ucraina şi Federaţia Rusă.

Deşi nu este inclusă în clasamentul general, Moldova se situează valoric între Kazakhstan, care ocupă poziţia 124 cu o rată a economiei tenebre de 45.3% din PIB şi Nicaragua – cu poziţia 125 şi o rată de 45.8%. În total, studiul prezintă estimări ale economiilor tenebre pentru 162 de ţări.

Statele cu cea mai mică rată a economiei tenebre din PIB sunt Elveţia, SUA şi Austria (8.6, 8.8 şi respectiv 9.8%). În mijlocul clasamentului s-au situat Bosnia şi Herţegovina, Croaţia şi Insulele Fiji, cu o rată medie de 34.6, 34.7 şi 34.8%. Potrivit studiului, statele cu cea mai mare rată a economiei tenebre din PIB sunt: Azerbaijan, Bolivia şi Georgia, care au o rată medie de 63.3, 68.1 și respectiv 68.8 la sută.

Autorii studiului au constatat că economiile tenebre reprezintă un fenomen complex, extins la scară mondială în toate tipurile de economii (în curs de dezvoltare, în tranziție și înalt dezvoltate). Pentru toate țările investigate economia tenebră a înregistrat o dimensiune extrem de mare, cu o valoare medie de 34.5% din PIB-ul oficial. Oamenii de afaceri se angajează în activități economice tenebre dintr-o varietate de motive, dar mai ales ca răspuns la acțiunile guvernului, în special cele de impozitare și reglementare, se precizează în studiu.

Calculele au fost efectuate ţinând cont de următoarele variabile: libertatea fiscală, libertatea economică, dimensiunea guvernului (rata cheltuielilor statului din PIB), rata şomajului, deschiderea (corespunde comerţului), inflaţia, rata de creştere a PIB pe cap de locuitor şi rata de creştere a forţei de muncă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: