Ora 02:00 de RAS


E deja ora 02:00, iar eu încă nu m-am ras. Bine că măcar zâmbetul din buzunar pe faţă l-am tras, că de altfel acolo ar şi fi rămas. Aşadar continuăm: Cei de-acas’, vă salut la Ora 02:00 de RAS. Pentru început, s-o luăm ușurel, cu ceai şi cu bere…

Înainte de meci – un ceai englezesc, iar după meci – o ladă de bere germană. Acesta a fost bilanțul partidei epopeice dintre Anglia și Germania. Doi adversari istorici cu „datorii” istorice s-au întâlnit într-un meci istoric, care s-a încheiat, după cum vă dați seama, cu un rezultat istoric, 4-1 în favoarea nemților, și un scandal la fel istoric – un gol valabil al englezilor, anulat de arbitri. Conduși după prima jumătate de oră de meci cu 0-2, englezii au revenit incredibil, pornind „contorul” speranței în minutul 38. A înscris însuşi fundașul Upson, vinovat de primul „glonte” german care a spart „blindajul” porţii engleze. Un minut mai târziu, Lampard reuşeşte să egaleze. Mingea a lovit transversala şi a căzut la nu mai puţin de jumătate de metru în poarta nemţilor. Toată lumea a văzut asta, până şi suporterii germani, numai nu şi arbitrul, care a anulat golul.

Pe lângă relansarea polemicii privind arbitrajul şi a dezbaterilor privind utilizarea imaginilor video, lucru refuzat de FIFA, „meritul” arbitrului uruguayan, Jorge Larrionda, rezidă şi în răzbunarea istorică dăruită nemţilor. Lampard a şutat exact ca şi Geoff Hurst în 1966 în finala singurei Cupe Mondiale câştigate de englezi. După un 2-2 în timpul regulamentar, în prelungiri englezii au reuşit să facă diferenţa prin şutul lui Horst trimis în bara transversală, mingea căzând pe linia porţii. Atunci golul a fost validat, Anglia a câştigat, dar singurul titlu mondial al britanicilor a rămas până astăzi contestat.

Nemţii, însă, nu s-au mulţumit doar cu un singur adevăr răzbunat. Ei au vrut să răzbune şi alt moment istoric, celebrul 1-5 de la Munchen din 2001, dar poate chiar şi înfrângerea în al 2-lea război mondial, „cadou” învelit cu dantelă roșie „comunistă” de către premierul englez, Churchell. Au vrut ce au vrut și au reușit ceea ce au reușit… să-și elimine umilitor din competiție adversarul istoric (scor final 4-1), pentru a treia oară într-un meci direct, la fel ca în sferturile de finală în 1970 și în semifinale în 1990. Englezii la sigur nu vor uita de „coșmarul” Germania, un coșmar meritat, întrucât golul nevalidat al lui Lampard nu face decât să mascheze lacunele echipei Albionului, un coșmar care i-a împiedicat deja pentru a treia oară consecutiv să se califice în sferturile unui turneu final, coșmar care va dura încă cel puțin 4 ani.

Așadar, am văzut deznodământul unui joc dintre 2 echipe favorite. Și dacă joacă o echipă norocoasă contra unei altei echipe, la fel norocoasă, ce se întâmplă? Nimic extraordinar. Se întâplă că ele își împărțesc norocul, rup așa-zis colacul conjugal. Cine smulge mai mult, acela și predispune acul balanței spre sine. În derby-ul americo-african, Statele Negre au tras mai tare de frânghie, arătându-se chiar mai unite decât Statele Unite. „Speranța Africii”, Ghana, la doar a doua sa participare la un turneu final a devenit, nici mai mult nici mai puțin, a treia echipă africană din istorie care s-a calificat în sferturile de finală ale unui Campionat Mondial (după Camerun în 1990 și Senegal în 2002), răzbunându-și astfel strămoșii pentru umilitoarele discriminări rasiale, îndurate de la „Statele Albe”. Nici „mascota” americanilor din tribune, Bill Clinton, n-a reușit să forțeze trezirea ghanezilor din visul victoriei. Aceștia și-au însușit norocul americanilor din utimul meci din grupe, calificându-se la fel în prelungiri. S-a produs, astfel, o curioasă lecție de morală: bucuria „arogantă” a americanilor de a se califica în ultimele minute ale meciului a fost spulberată de blestemul „echitabil” de a fi ulterior învinși în ultimele minute ale meciului.

Fără surprize de această dată în partidele „pestrițe”, jucate între favoriți și outsideri. Olanda, Brazilia, Argentina și Spania au trecut fără prea mult stres de adversarele lor. Poate doar suporterii au așteptat ceva mai mult de la Portugalia. Nu și antrenorul lusitanilor, Carlos Queiroz, pentru care înfrângerea în fața campioanei europene en-titre a fost una previzibilă. „Dacă selecţionerul naţional trebuie să demisioneze pentru că a pierdut, scor 0-1, în faţa Spaniei, în optimile Cupei Mondiale, atunci ceva este în neregulă. Spania este una din marile favorite. Nu am reuşit să câştigăm. Rămâne pe data viitoare”, a declarat pentru presă Queiroz. Cert este că până „data viitoare” nu va fi retrasă responsabilitatea înfrângerii, aruncată de presă și suporteri pe umerii căpitanului Cristiano Ronaldo. Totuși, să-i dăm Cezarului ce este al Cezarului. E cazul să precizăm că portughezul a fost insipid, incolor şi inodor în meciurile de la acest turneu final, dar a strălucit în aproape toate reclamele. După eliminare a rămas să „strălucească” pe internet imaginea cu gestul său dezonorant, scuipând un cameraman. C’est la vie.

„Viața” a făcut ca în sferturile de finală să avem și câțiva „visători”. Însăși campioana europeană en-titre e una dintre ei. După calificarea în următoarea „Oră de RAS”, presa spaniolă a exclamat univoc: „Începem să visăm!” Dacă ibericii au salutat renașterea echipei sale după un început dificil de competiţie, apoi ce să mai zicem de uruguayeni, care nu au mai jucat un sfert de finală din anul 1966. Indiferent care vor fi rezultatele, Uruguay a depăşit deja aşteptările. Elevii lui Oscar Tabarez au arătat că pot lupta împotriva unor echipe puternice şi pot da totul. Apropo, lui Huh Jung-mo, selecţionerului Coreei de Sud, i-a plecat deja „capul” de pe umerii echipei, după meciul cu Uruguay acesta anunţând că demisionează. Asta e. Un al doilea C’est la vie.

Asta-i viaţa… şi viaţa continuă. Jucătorii mai au de ras încă 4 meciuri până la o nouă Oră de RAS, iar suporterii mai au de ras câteva beri cu arbitrii. Poate reuşec să găsească o limbă comună. Dacă nu, măcar o minge comună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: