BCR Chişinău investeşte în învăţământul superior din Moldova


Pentru Moldova Azi

Banca Comercială Română Chişinău S.A. împreună cu Ambasada Austriei în Moldova au inaugurat, vineri, Aula BCR Austria în incinta Universităţii Libere Internaţionale din Moldova (ULIM).

La ceremonia de inaugurare a Aulei BCR Austria au participat preşedintele Băncii Comerciale Române Chişinău SA, Sorin Andrei, Michael Spindelegger, ministrul pentru Afaceri Europene şi Internaţionale al Austriei, Andrei Galben, rectorul ULIM.

Michael Spindelegger a menţionat rolul învăţământului de calitate în dezvoltarea mediului economic din Republica Moldova, precum şi importanţa dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări.

„Lansarea Aulei BCR Austria în cadrul ULIM reprezintă o primă iniţiativă a Băncii Comerciale Române Chişinău în direcţia sprijinirii dezvoltării învaţământului superior din Republica Moldova şi a îmbunătăţirii calităţii forţei de muncă pe piaţa locală”, a declarat Sorin Andrei, preşedintele Băncii Comerciale Române Chişinău S.A.

Potrivit lui Sorin Andrei, interesul pentru învăţământul superior din Republica Moldova pentru care Banca Comercială Română ca bancă internaţională are un focus deosebit, vine din una din ţintele principale ale băncii, de a avea salariaţi mai instruiţi în ceea ce priveşte businessul internaţional şi parteneri de afaceri mai pregătiţi pentru o cooperare viitoare. „Colaborarea cu ULIM ar putea continua şi pe alte paliere, precum primirea la stagiere a studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Economice şi participarea unor seniori din cadrul băncii noastre în cadrul seminarelor, pentru a avea discuţii libere despre cum te poţi integra mai repede într-un loc de muncă şi despre cum poţi înţelege mai bine businessul bancar”, a spus Sorin Andrei.

Preşedintele BCR Chişinău a precizat că BCR planifică cooperarea şi cu alte instituţii de învăţământ superior. „Uşile pentru diverse proiecte comune deja au fost deschise. Banca Comercială Română urmează să contureze o strategie în acest sens”, a mai spus Sorin Andrei.

Solicitat să ofere o cifră exactă a investiţiilor, preşedintele BCR Chişinău a spus că pentru moment este un început şi nu este potrivit să fie enunţată suma, dar a precizat că cooperarea în acest sens va continua.

„De-a lungul anilor, numeroşi absolvenţi ULIM au reuşit să-şi construiască o carieră strălucită atât în Moldova, cât şi peste hotarele ei. Pentru astfel de rezultate, o contribuţie importantă o au şi instituţiile care ne oferă suportul lor, cu scopul nobil de a oferi studenţilor cele mai bune condiţii de studii. Am dori să ne exprimăm recunoştinţa pentru suportul oferit de BCR Chişinău şi Ambasada Austriei în Moldova , gestul acestora având un rol important în ridicarea calităţii studiilor în instituţia noastră”, a declarat Andrei Galben, rectorul ULIM.

Lansarea Aulei BCR Austria se numără printre cele mai semnificative iniţiative ale unei companii private în sprijinul sistemului de educaţie din Republica Moldova şi formării resurselor umane de valoare. Potrivit rectorului ULIM, aula BCR Austria este o sală ordinară, care se încadrează în circuitul lansării aulelor de educaţie ale statelor cu care RM are realţii diplomatice. O semnificaţie deosebită aulei BCR Austria poate fi acordată poate doar de conotaţia istorică a relaţiilor moldo-austrice. „Includerea Bucovinei în componenţa regatului Austro-Ungar a fost un eveniment benefic, prin faptul că acest teritoriu a fost antrenat în circuitul unei culturi, a unei civilizaţii mai avansate în comparaţie cu teritoriul rămas dintre Nistru şi Nilcov sub influenţa otomană sau slavă. Şi după cum astăzi, populaţia din RM optează pentru integrarea europeană, tot aşa consângenii noştri din sec. XVIII-XIX visau spre Austria”, a spus Andrei Galben.

Rectorul ULIM şi-a exprimat satisfacerea pentru faptul că lansarea aulei BCR Austria nu reprezintă doar o continuare a unei tradiţii, dar este şi o dovadă a capacităţii unei instituţii superioare de învăţămînt de a impulsiona conţinutul relaţiei dintre Moldova şi Austria în aşa fel ca aceste popoare să contribuie la crearea unui popor european mai bun şi mai drept – exemplu pentru comunitatea mondială.

„Suplimentar acest colţ va deveni o parte integră a statului austriac, deoarece conform acordurilor de colaborare pe care noi le-am semnat sau urmează să le mai semnăm şi cu alte state, spaţiul acesta este transmis în proprietate ţărilor cu care noi colaborăm. Acesta este un element pe care eu l-am preluat de la modelul american vizitând universităţile din SUA, şi în special George Town University din Washington”, a ţinut să precizeze Andrei Galben.

De notat că din cele 129 de aule universitare existente în ULIM, circa 40 sunt aule de educaţie transmise în proprietatea altor state.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: