Începem să ne mândrim și noi… cu noi


Preluat de Moldova Azi

Racu, broasca și o știucă într-o zi s-au apucat din Moldova în Occident s-aducă un sac marca Facebook cu „branding, rebranding, discover and something else” încărcat. Și la el toți se înhamă… Nu știu cine-i vinovat; însă pe cât am aflat, sacul în Occident nu s-a tras, ci tot pe loc a rămas.

Morala: De ce să ne complicăm în formulări și abordări etichetate. Ceea ce trebuie să înțelegem este că Moldova nu are nevoie decât de o poziționare corectă pe piața imaginii. Altfel, cum să promovăm un „produs” dacă nu luăm în calcul și latura adversă a monedei, asocierile și reacțiile adverse pe care acesta le provoacă „consumatorilor”. Noi, care cunoaștem lucrurile din interior, nu vorbim despre ele. Iar când ne vine câte o poftă de mărturisiri, ce facem? Răscolim rufele murdare. Începem să ne contrazicem și scuipăm în acel mic lăstar de bine, care abia a răsărit din pământul pietros al „gurii lumii”. Sau, fredonăm o piesă dulce (gen maya he, maya ho…) a noastră, dar care ne trezește interesul abia atunci când ne-o cântă străinii – vorba lui Eminescu „Era pe când nu s-a zărit, / Azi o vedem, și nu e”. Așa începem să ne mândrim și noi… cu noi.

Ce e cu acea latură adversă a monedei? Veți întreba… Să știți că nu mă refer la stemă.

Mă refer la motivele pentru care:

–          Deviza moldoveanului e: ” Viața-i scurtă. Dacă tot n-o putem lungi, hai să o facem lată!”

–          La nedumerirea: De ce moldovenii nu se îmbolnăvesc de SIDA? vine explicația: Are și boala mândria ei…

–          La întrebarea: Ce-i aia piron? ți se răspunde: Locul unde rămân moldovenii când pleacă trenul.

–          La București, pe garduri nu mai scrie „Avem câine rău”, scrie „Este moldovean în gazdă”.

–          La întrebarea: Ce fac moldovenii toată ziua? răspunsul nu poate fi decât: Stau și se mândresc că-s români…

–          La curiozitatea: De ce fug moldovenii după salvare ? feedback-ul e: Ca să pupe crucea.

–          Când vrea să afle cineva ce au făcut moldovenii când au văzut prima oară o locomotivă, răspunsul e: I-au adus un braț de paie să mănânce!

–          Afli că moldovenii au reușit să fabrice un nou tip de autoturism, cu trei viteze: Înshet, înshetinel și pe loc.

–          La curiozitatea: Ce zic moldovenii când scot șosetele? feedback-ul e: „a mai trecut un an…”

–          La întrebarea din manualul de informatică: De ce se mai numește Moldova „Computer Land”?  precizarea genială indicată la end of line în Pascal e: Pentru că peste tot nu auzi decât: „Măi, IBM sheva?”…

–          Când cauți câteva expresii de admirație specifice unor popoare (ex. În fața turnului Eiffel), găsești asta:

a)      Un francez exclamă: Oh, alors!… C’est merveilleux!…
b)      Un englez exclamă: Oh, my God!… It’s beautiful!…
c)      Un italian: Oh, mamma mia!… Belissimo!…
d)      Ion și Gheorghe, moldoveni de-ai noștri, își dau căciulile pe spate și exclamă: Băi, să-mi bag… (BIIIP!)…

–         Când dai la căutare în motorul Google cuvântul „moldoveni”, 8 din primele 10 linkuri fac referire la bancuri.

–         Și după toate, la întrebarea retorică: De ce au moldovenii steaguri arborate pe fațada casei? ți se va răspunde în stil patriotic local: Ca să arate tuturor că „li se fâlfâie” de bancurile făcute pe seama lor!…

Și mă refer la motivele pentru care învățăm să reacționăm așa:

–          Capul plecat sabia nu-l taie…

–          Dacă tăceai, filozof rămâneai.

–          Cu răbdarea treci și marea.

Ne apărăm la Curtea Internațională a… Opiniei Publice cu smerenie și împăcare, cu soarta de martir în dinți sau de mioriță cu ochii blânzi, umezi și naivi, ne justificăm incontinuu și, ținând urechile la dosul cușmei democrației, nu le mai ciulim la ceea ce ne șoptește vântul cu glasul regretatului poet Grigore Vieru: Capul plecat riscă să rămână plecat. Apoi de, frate, ori te poartă cum ţi-e vorba, ori vorbeşte cum ţi-e portul.

Ei bine, vrem cu toată inima să promovăm Moldova. Dar găsim oare timp în orarul nostru încărcat cu fleacuri? Să nu uităm că: Cine caută vreme pierde vremea. Așadar, începem să ne schimbăm pe noi, după aia ne schimbăm propriile prejudecăți vizavi de noi înșine, încercăm să schimbăm prejudecățile străinilor cu referire la noi și abia atunci îndrăznim să-i schimbăm și pe ei, trezindu-le interesul să descopere Moldova.

Și obligatoriu ne schimbăm deviza. E ca un marș de luptă – imprimă ritmul campaniei.

Dacă ați urmărit atent, m-am referit la motive. Motive pentru care deviza moldoveanului urmează să fie: Nu în mult stă bunul, ci în bun stă multul.

Ce-a fost am văzut, ce-o fi om mai vedea.

Un răspuns to “Începem să ne mândrim și noi… cu noi”

  1. laura Says:

    Eu aș mai adăuga un proverb specific moldovenilor, adică nouă, „totul sau nimic” și aici cum e specific moldoveanului, ne apucăm să agonisim, uneori fără să conteze cum… și cu ce ne alegem? De cele mai multe ori cu nimic, adică acceptăm partea a doua a variantei propuse de proverb și atunci plecăm capul și așteptăm ca sabia să nu-l taie, că, de, l-am plecat…
    Dar lasă că se mai întâmplă și prima variantă, sunt unii care se aleg cu totul și aici iar mă gândesc la un banc cu evreii, rușii și moldovenii….
    Dar cel mai mult îmi place cea de pe urmă „de ce e prost? că e moldovean, da de ce e moldovean? că e prost!!!” și aici încep să râdă rușii care au avut grijă mare de noi în ultima vreme și se molipsesc și românii tot de un hohot de râs aspru, că se fac a avea tot o așa mare grijă de noi.
    Dar cel mai penibil e că suntem săraci lipiți pământului, dar suntem mândri și fandosiți și mai sunt și din ăia și plini de fițe, offf, mă apucă jalea de mine că m-am născut pe acest pământ, dar sunt mândră căci sunt și eu din RM, adică, cum spunea vorba de mai sus…știi tu….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: