Citate Celebre 2×2: Suspiciunea


Rîndurile „Citatelor Celebre” se completează cu o nouă peliculă inspirată: „Suspiciunea”.

După „Transformers”, Shia LaBeouf joacă într-un thriller cu referințe la genul horror. De această dată Kale (LaBeouf) e un tînăr temperamental, care primește o pedeapsă pentru comportament violent (de fapt, o izbucnire provocată de ofensa la adresa tatălui său, decedat într-un accident de mașină). Pedeapsa, 3 luni de arest la domiciliu, garantate de un senzor de proximitate montat la gleznă, îl imobilizează acasă.

Dacă jocurile pe calculator și muzica par opțiunea de a alunga plictiseala, odată ce acestea sunt interzise de mama lui Kale, acesta ajunge voyeur in lipsa altei ocupații. Spionînd pe geam pe vecinii de cartier, Kale îl vede pe Robert Turner (David Morse), venind într-un Ford Mustang lovit, corespunzînd suspect de mult cu descrierea mașinii unui criminal în serie din Austin, Texas. Împreuna cu prietenul Ronnie (Aaron Yoo), o spionează și pe frumoasa fată de vizavi, Ashley Carlson (Sarah Roemer). Pentru a completa operațiunea de filaj, aceasta li se alătură după ce îi surprinde.

Pentru a-și confirma presupunerile Kale își trimite prietenul să vadă garajul vecinului, unde acesta descoperă ceea ce pare un sac cu un cadavru.  Temîndu-se pentru viața prietenului său (care făcuse o glumă proastă)  Kale se expune la risc. Însă, poliția, venită la semnalul senzorului de proximitate, nu găsește dovezi ale unei crime (în sac era vînat).

Dacă acum 50 de ani voyeurul își punea binoclul (sau obiectivul camerei foto) pe geam , acum vecinul pe care îl spionezi e înregistrat cu camera de pe telefonul mobil, după care – eventual – ajunge pe YouTube…

E vorba de o schimbare a mentalității americane, de la valorizarea sferei private la demonetizarea ei?

„Disturbia” abundă în clișee – tînărul pedepsit, prietenul tîmpițel, mama neîncrezătoare, polițistul plictisit și fata „fierbinte” de vizavi, sunt piese dintr-o rețetă cunoscută, în care băiatul – LaBeouf – care țipă după ajutor asteaptă vecinul malefic să se dezlănțuie.

Dar pe de altă parte, filmul – chiar evident inspirat din Rear Window- împărtășește cu acesta scenariul inteligent și provocator. Jocul actorilor e de asemenea inspirat.

Dacă vrei să vezi un thriller cuminte care să te binedispună este o alegere potrivită. Filmul îmbină perfect comedia cu suspansul. Iar în secvețele de mai jos, care au intrat în ciclul de montaje cinematografice „Citate Celebre”, vei surprinde o declarație romantică originală, de factură postmodernă…

Savurare plăcută!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: