Gîndesc și spun ceea ce gîndesc


La doar o săptămînă de la lansarea primei televiziuni de știri din Republica Moldova – Jurnal TV și-a început campania de PR a 2-a televiziune de știri – Publika TV sau, vorbind în termeni de Relații Publice, „proiectul meu național” în care „voi spune ce gîndesc”. Păi, eu și așa spun ce gîndesc. Dar cine știe, poate voi spune mai mult… Rămîne de văzut cît de național și cît de „public” va deveni acest proiect „promițător” (un adjectiv mai modest).

Citez din unul din spoturile de lansare: „Moldova are nevoie de tine (n.red. – de mine?); Moldova are nevoie de Publika TV”. Să recunoaștem, de la îndemnul „kennedist” – „nu întreba ce poate face ţara (aici, postul TV) pentru tine, ci ce poţi face tu pentru ea“ pînă la tupeul subscrierii Moldovei (o țară suverană) unui post TV (de investiție străină) și nu invers (ex. Publika TV are nevoie de Moldova) este o prăpastie culturală.

Piața media autohtonă a avut nevoie de televeziuni de știri încă acum 10 ani, pentru a ieși din bîlbîiala cenzurii tranziției. Fenomenul, din păcate, nu s-a produs. Acum, însă, cu prilejul împrospătării politice din țară, demarată la 7 aprilie, asistăm deja la o „înghesuială” mediatică pe acest sector, devirginizat recent. Să respirăm ușurat că am terminat-o cu cenzura? Sau să ne punem în gardă în apărarea presei independente? E cazul să fim destul de precauți și exigenți în „a digera” și promova noile mesaje media, pentru că mai periculoasă decît lipsa de informare, pe care am avut-o pînă acum, este doar dezinformarea, pe care o putem avea de acum în colo.

Adevărul este foarte flexibil și foarte finuț. Nu în zadar se spune că e transparent, pentru că e de sticlă. Sticla mai e și flexibilă? O întrebare firească… Păi, da. S-a dovedit că sticla nu este într-o stare complet solidă, ci mai degrabă este într-o stare intermediară între lichid și solid, deci flexibilă. Folosim lentila sau obiectivul camerei video, propriile pupile, rămînem totuși vulnerabili. Avem o slăbiciune: putem fi manipulați, influențați sau modelați… Este, dacă vreți, călcîiul lui Ahile al opiniei publice. Iată direcția de atac a mass mediei. Indiferent că aceasta ne manipulează sau ne informează, cert este că ea ne influențează și ne modelează comportamentele. De aceea trebuie să filtrăm cu atenție mesajale care vin asemenea unor „băi publice”, în special de la media care se doresc concepute ca fiind pioniere în domeniu sau reprezentative pentru o țară întreagă.

Moldova are nevoie de cetățenii săi. Iar cetățenii au nevoie de exigență și imparțialitate.

Gîndește ce spui înainte de a spune ce gîndești!

2 răspunsuri to “Gîndesc și spun ceea ce gîndesc”

  1. „7 aprilie” speculat nerușinat! « Jurnalism de Artificii Says:

    […] Moldova are nevoie de o Publika TV care speculează nerușinat cu „7 aprilie”? […]

  2. „7 aprilie” speculat nerușinat! « Says:

    […] Moldova are nevoie de o Publika TV care speculează nerușinat cu „7 aprilie”? […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: