Ci doar în limba ta…


Ce sunt identitatea, limba, trecutul istoric ? Pentru cetăţeni – pilonii existenţei. Pentru politicieni – unităţi negociabile. Lucrurile evoluează simţitor şi uite că nu mai este nevoie de investiţii şi efort pentru a delega un quasi-istoric să ne „convingă” cu dicţionarul că vorbim limba moldovenească. Ce s-o mai clăteasă, aleşii poporului ne-o spun pe şleau.

Preşedintele anticipat vede în limba maternă o simbioză din puncte… de vedere, declarînd că limba pe care o vorbim noi „din punct de vedere istoric şi ştiinţific e limba română, dar din punct de vedere politic e limbă moldovenească”. Preşedintele interimar, lăsînd filosofia deoparte, face o simplă constatare aritmetică, bineînţeles eronată. Ştim cu toţii că dacă a=b şi b=c, atunci a=b=с. Aşadar, dacă România = româna şi româna = Republica Moldova, o apreciere logică pe înţelesul dlui Ghimpu ar arăta că România = Republica Moldova. Totuşi, dumnealui se conduce de o altă logică, politică, declarînd în acest sens: „Cînd vorbim despre limba română, asta nu înseamnă că R. Moldova se va uni cu România. Nu va exista niciodată o fuziune cu România”.

Se construieşte, astfel, un tablou destul de curios. Avem doi preşedinţi nemiruiţi, dar care ne miruiesc pe noi toţi. Unul din ei vorbeşte o română „dâmboviţeană”, dar o numeşte „moldovenească”, iar celălalt – o moldovenească ca la dicţionar (© Vasile Stati), dar îi zice pe numele după mamă, adică „română”. În acelaşi timp, ambii se înşeală: primul – că este democrat, şi al doilea – că este unionist. Iar nimic nu e atît de uşor ca a te amăgi singur, pentru că este totdeauna uşor de crezut ceea ce vrei să crezi… De asemenea, cunoaştem din Biblie că „de se socoteşte cineva că este ceva, deşi nu este nimic, se înşeală pe sine însuşi. Iar fapta lui însuşi să şi-o cerceteze fiecare şi atunci va avea laudă, dar numai faţă de sine însuşi şi nu faţă de altul. Căci fiecare işi va purta sarcina sa.” (Galateni 6: 3-5).

Asta ne dorim şi de la voi, domni preşedinţi: „să vă cercetaţi fapta”, dar şi vorba. Fiţi sinceri şi oneşti cu poporul… şi poporul vă va urma!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: