Citate Celebre 3


Tineri şi visători fiind, cînd ne pîrjolim fundul mai mult ca orice ne dorim să ne schimbăm abonamentul, conectîndu-ne la realitate, să lăsăm pescăruşii şi să aterizăm cu picioarele pe pămînt… Acum însă nu e cazul. Mai ales cînd realitatea mult rîvnită nu e decît sărăcie, bîlbîială politică şi confuzie socială. De aceea vă îndemn să mai planaţi un pic… deasupra propriilor probleme. Entuziasmul şi soluţiile concrete îşi pot trage inspiraţia din aerul proaspăt al cinematografiei. Indiferent că e vorba de un blockbuster recent sau de o pelicula clasică, dacă filmul transmite o flacără vie, un model de comportament sau de experienţă reuşită, acesta merită timpul vostru. Cu atît mai mult dacă aţi rămas fără serviciu – aveţi timp berechet…

Nu întîmplător m-am gîndit să prelungesc ciclul „Citate Celebre” cu fabula educativă Rocky. Clasicul Rocky a inspirat o întreagă naţiune datorită poveştii de succes a unui om obişnuit care înfruntă toate vitregiile vieţii.

Recompensat cu premiul Oscar în 1977 pentru cel mai bun film, cea mai bună regie şi cel mai bun montaj, şi premiul Globul de Aur pentru cel mai bun film, Rocky este cea mai valoroasă ecranizare dintre cele şase realizate, care spun povestea celui mai faimos boxer din istoria cinematografiei. Sylvester Stallone a găsit drumul spre gloria absolută după ce acest film a început să ruleze în cinematografele de pe tot globul, personajul său creînd o adevărată isterie în rîndul fanilor filmelor de acţiune.

Totuşi, puţin ştiu că scenariul scris de Stallone timp de 3 zile într-o cameră fără geamuri şi fumînd intensiv ţigări de proastă calitate, s-ar fi putut ecraniza făra participarea sa. Şi asta dacă actorul nu refuza cei 150 000 $ propuşi de producători doar pentru scenariu, dar fără distribuţie, în schimbul celor 23 000 $ oferiţi pentru rol. Stallone a vrut cu orice preţ să joace în acest film, care în mare parte îl reprezintă. La fel ca şi personajul său, actorul, necunoscut de nimeni şi înghiţit de sărăcie, s-a agăţat de o şansă unică pentru a se ridica pe treptele superioare ale piramidei, care i-a adus slavă şi popularitate. El a demonstrat întregii lumi de ce este capabil un om care posedă un caracter puternic şi o voinţă de neînfrînt.

Stallone îl interpretează pe Rocky Balboa, un boxer sărac de mîna a doua. Pentru a cîştiga nişte bani Rocky intră în anturajul personajelor interlope, care pariază pe el pentru a se bate la colţ de stradă cu tot felul de malaci. După cîteva luni din care se alege cu buzunarul cam la fel de gol şi cu o mulţime de coaste rupte, Rocky simte ca are nevoie de o schimbare pentru a nu deveni un ratat. Cum nici viaţa sa personală nu e deloc roz, timiditatea sa excesivă impiedicîndu-l să-şi deschidă inima fetei pe care o place, Rocky e pe cale să renunţe la speranţă.

Numai că norocul îi surîde cînd se aştepta mai puţin. Apollo Creed, un pugilist de talia lui Muhammad Ali, are nevoie de un challenger mult sub valoarea sa pentru a face spectacol de jubileu, 200 ani de independenţă, promovînd lupta drept şansa „unui nimănui” de a deveni „cineva”. Antrenorul lui Rocky nu stă pe gînduri şi îşi trece elevul printr-o pregătire spartanică.

Rocky este mai mult decît un film, e ceva real… Fiecare se regăseşte mai mult sau mai puţin în personajul sau omul Rocky Balboa, fiecare dintre noi are momente în care este subestimat şi luat peste picior. Ei bine, Rocky a avut o şansă de care a profitat la maximum. Mulţi telespectatori şi-ar fi dorit ca Rocky să învingă în final, însă nici nu a mai contat că nu a făcut-o, pentru că a cîştigat ceva mai important decît orice titlu: respectul tuturor. Iar în viaţă Stallone a cîştigat ceva mai important decît orice sumă de bani: şansa de a ieşi din umbră…

Savurare plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: