Crăciunul – copilul revoluţiei?


Şapte – cinci litere într-o cifră, număr prim, impar, pozitiv… Dacă aş gîndi doar condus de raţiune şi de un rece pragmatism, ar trebui deja să finisez articolul. Dar m-am trezit azi, 7 ianuarie, cu un sentiment special: libertate. E anume libertatea gîndurilor şi a alegerii… şi m-am gîndit: dacă n-ar fi liberul arbitru, omul nu ar mai fi om, adică nu s-ar mai putea simţi om în totalitate. Şi ce ne face pe noi unitari? Simţurile. Preţul pus pe ele. Anume ele sunt cele care îmi dau şi alte semnificaţii cifrei 7…

În credinţa creştină, în Evul Mediu, cifra şapte simboliza liniştea, milostivirea şi pacea, aceasta era interpretată fiind suma dintre cifrele trei (care reprezintă pe Dumenzeu) şi cifra patru (simbolul celor patru elemente, patru vînturi, sau cele patru puncte cardinale). Cifra apare frecvent în basme ca „Albă ca zăpada” cu cei „şapte pitici”, sau „Cele şapte minuni ale lumii”, „Cei şapte arhangheli”, „Zilele săptămînii”, „Facerea lumii”. Experienţele făcute cu privire la comportarea individuală au stabilit că este o cifră preferată de mulţi, ca şi culoarea albastră.

O preferă chiar şi politicienii (platforma „celor şapte magnifici” lansată de PPCD în Campania Electorală pentru Alegerile Legislative din 29 iulie 2009).

Şapte a devenit şi cifra schimbării, începutul unei noi epoci, a calmului şi a liniştii, cîştigată prin suferinţe. Cifra sacrificiului pentru trezirea comună din somnul păcatului. Şi nu doar 7 ianuarie se regăseşte în aceste descrieri – sărbătoarea Naşterii Domnului pentru creştin-ortodocşi – dar şi 7 aprilie ziua culminării revoltei de la Chişinău, reprezentînd manifestaţii violente ce au avut loc la sediul Parlamentului şi Preşedinţiei Republicii Moldova, simpatizanţii opoziţiei contestînd corectitudinea alegerilor parlamentare din Republica Moldova, desfăşurate pe 5 aprilie.

La „plinirea vremii” (Galateni 4,4), Dumnezeu S-a întrupat, „chip de rob luînd” (Filipeni 2, 7) şi S-a născut din Fecioara Maria, pentru mîntuirea neamului omenesc. La „plinirea vremii”, dezamăgită de nesfîrşita perioadă a bîlbîielilor şi ezitărilor numite Tranziţie, conştiinţa naţională „s-a întrupat” în chipurile a mii de tineri, „care păreau să trăiască în lumea lor paralelă, virtuală, nepăsîndu-le de ceea ce se petrece în realitate” (Nicolae Negru), şi s-a născut din Mişcarea pentru Eliberare Naţională pentru mîntuirea românilor basarabeni.

Conform Sfintei Scripturi şi Sfintei Tradiţii, Iisus, Fiul şi Cuvîntul lui Dumnezeu, Unul din Sfînta Treime, S-a născut în cetatea Betleemului într-o iesle simplă, în peşteră săracă. Într-o „iesle simplă”, în cea mai săracă ţară din Europa, conform blogurilor, forumurilor şi reţelelor sociale, o comunitate mică, dar care a ştiut să ocolească blocada informaţională din aprilie, s-a născut pentru a relata atît audienţei interne, cît şi celei externe lucruri pe care presa tradiţională le ignora şi să construiască un spaţiu public în care să fie cultivat adevărul.

Hristos a venit să aducă lumină şi în temniţa iadului dar şi în lumea care era în noapte, că zice marele Apostol Pavel: Întunericul veacului acestuia. Veacul de acum și mai ales cel de până la venirea lui Hristos era o noapte lungă, în care lumea era oarbă, stînd în întunericul slujirii la idoli şi al păcatului. O „noapte lungă” era şi perioada comunistă, în care „lumea era oarbă”, stînd în „întunericul slujirii” unor valori şi simboluri păgîne, anticreştine, neo-marxiste şi fals-comuniste.

Tradiţia vorbeşte despre trei magi care au venit şi s-au închinat Pruncului Sfînt chiar în ziua Naşterii Sale. Trei a fost şi numărul liderilor principalelor formaţiuni de opoziţie, care s-au solidarizat cu protestatarii.

Precum lumînări se aprind în Vesperoliturghia Sf. Vasile cel Mare (Liturghia de seară) în Ajunul Crăciunului, la fel s-au aprins lumînări şi în seara de 6 aprilie. La chinuri insuportabile a fost supus Domnul nostru, Iisus Cristos, pentru a ne mîntui de păcate. Studenţi interogaţi, şantajaţi, avertizaţi şi urmăriţi în acele zile, fete violate, victime ale răfuielii comuniste – preţul democraţiei şi libertăţii noastre.

Asemănarea dintre aceste 2 evenimente care au răsturnat realitatea şi au impus un nou curs istoriei este pe cît de mare pe atît şi de tragică şi educativă, încît mă gîndesc: oare pentru noi, basarabenii, Crăciunul nu a devenit un copil al revoluţiei? 9 luni desparte 7 aprilie de 7 ianuarie. Iar naşterea Domnului marchează re-naşterea noastră…

Cu acest prilej, aş vrea să lansez un studiu analitic audiovizual care să elucideze adevărul despre evenimentele din 7 aprilie, adevărul întrevăzut printre secvenţele documentarelor electorale. Şi precum Crăciunul ne aduce bucurii, pace şi linişte sufletească, aş vrea ca aceste sentimente pure să ne însoţească şi în noul curs democratic pe care ni l-am asumat prin sacrificii.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

5 răspunsuri to “Crăciunul – copilul revoluţiei?”

 1. De 7 aprilie spunem: Hristos a Înviat! « Jurnalism de Artificii Says:

  […] parcurgând renașterea noastră împreună cu nașterea Domnului, la 7 ianuarie […]

 2. SpreVest » „7 aprilie” speculat nerușinat! Says:

  […] Dezamăgită de nesfîrşita perioadă a bîlbîielilor şi ezitărilor numită Tranziţie, conştiinţa naţională „s-a întrupat” în chipurile a mii de tineri şi s-a născut din Mişcarea pentru Eliberare Naţională […]

 3. „7 aprilie” speculat nerușinat! « Says:

  […] Dezamăgită de nesfîrşita perioadă a bîlbîielilor şi ezitărilor numită Tranziţie, conştiinţa naţională „s-a întrupat” în chipurile a mii de tineri şi s-a născut din Mişcarea pentru Eliberare Naţională […]

 4. Veaceslavv Says:

  Frumoasă, tangenţa dintre aceste două evenimente, plus la toate pe 7 aprilie avem sărbătoarea Bunăvestirii, deci e plin de misticism revoluţia din RM. La mulţi ani!

  • Denis Zavorotnâi Says:

   La Mulţi Ani! Să sperăm că avem în faţă realizări demne de aşteptările unei societăţi culturalizate… prin revolte stradale.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: