Roșca-i „bărbat”, dar pendulează și el…


colaj Jurnalism de ArtificiiScriam anterior într-un articol cu referire la demisia lui Vladimir Voronin că Republica Moldova inspiră paradoxuri și expiră legități. Această realitate este confirmată de mai mulți actori politici autohtoni, printre care și controversatul Iurie Roșca, liderul PPCD.

Într-un interviu exclusiv pentru postul PRO TV (primul paradox), Roșca a criticat comuniștii (paradoxul nr. 2) – bine nu atît de dur precum a fost catalogat de jurnaliștii de la UNIMEDIA, a pendulat și el delicat, dar a făcut-o -, a lăudat actuala guvernare (al 3-lea paradox), declarînd că își dorește din toată inima ca „această guvernare să reușească”, AIE  avînd după părerea sa „suficientă perspicacitate juridică pentru a găsi soluții de evitare a alegerilor anticipate”, iar „guvernul FILAT să aibă performanțe” (un paradox cu „P”) și, ca să întregească topul de paradoxuri, a mai făcut și dezvăluiri sentimentale, ca-n telenovele românești (ce-i drept fără lacrimă), regretîndu-și „caracterul impulsiv”, care este o „inabilitate profesională”, a recunoscut liderul PPCD.

În continuare aș vrea  să mă opresc la cele 5 PERLE-dox-uri, care răstoarnă peste cap vestita apreciere făcută la 23 iulie 2008 de ex-președintele Vladimir Voronin, în fața căruia politicianul portocaliu un an mai tîrziu a depus jurămîntul de vice-premier responsabil de coordonarea ministerelor de forță, în oarba speranță de a-și majora gradul de notorietate și influență.

În primul rînd este vorba de un interviu exclusiv acordat nu unui post oarecare și nici unuia previzibil (EuTV), care riscă în ultimele luni un atac de cord mediatic incorigibil, ci anume Pro-TV-ului, pe care atît de frecvent și insistent l-a atacat în public.

Se pare că liderul PPCD este  acel care își caută de lucru, întrucît la EuTV nu se mai poate „prostitua”. Dar de ce a ajuns să bea apă din fîntîna în care a scuipat cu nerușinare și de ce i-a permis fîntînarul să o facă? Uite două întrebări pe care le propun ca subiect de discuție, inclusiv pentru PRO TV.

Subiectul de discuție pe care l-a propus Roșca ține de reformarea procuraturii, astfel „ca ea să nu reacționeze ca cîinele lui Pavlov în funcție de cine este la guvernare. Acest lucru nu l-a vrut PRCM-ul (n.r. PCRM). Am insistat de multe ori, n-a dorit. Cum n-au dorit guvernările precedente (agrarienii, Lucinschi, Snegur)…”, a menționat critic liderul PPCD. Totuși, Roșca nu regretă pentru votul său din 4 aprilie 2005, afirmînd în interviu: „Nu cred că trebuie să regret vreo decizie. Dacă vă referiți cumva la ziua de 4 aprilie (rîde cu gust), atunci nu regret. Regret că PCRM și d-nul Voronin, în special, nu a mers pînă la capăt în reformele pe care le-am propus. Nu le reproșez, le regret. Atîta au putut.”

„Scurt. N-am părăsit atunci parteneriatul pentru că noi sîntem într-o situație de instabilitate permanentă și pentru mine dominanta în menținerea comunicării pozitive cu PCRM se reducea în primul rînd la problematica transinistreană (…). În următorii 2 ani (2007-2009) eu am  înțeles foarte bine că rămînerea în parteneriat cu comuniștii dezavantajează partidul, dar s-ar putea să avantajeze RM. E mai greu de înțeles pentru oamenii de azi, dar se întîmplă uneori treburile astea (n.r. treburi pe care „dacă  le faci le faci cu-n bărbat”), care pentru  mine sunt importante”.

Într-adevăr, e mai greu de înțeles, mai mult pentru că „oamenii de azi” nu prea înțeleg justificările nefondate ale politicianului de ieri, politician care regretă că nu s-a lipit cooperarea cu cel pe care nu cu mult timp în urmă l-a etichetat „cel mai deștept om al Moldovei”, deoarece „un om prost nu poate câştiga alegerile prezidenţiale”.

Să facem o mică recapitulare la acest capitol: pînă în 2005 o legitate era ca Roșca să critice dur PCRM și personal pe Voronin, ca mai apoi după parteneriatul din 4 aprilie 2005, în urma căruia s-a ales cu postul de vice-președinte al parlamentului, apoi după eșuarea alegerilor parlamentare și prezidențiale din primavara-vara acestui an, cînd a ciugulit un nou post de „vice-”, de această dată cel de vice-premier, Roșca a apucat să-și revadă aprecierile și atitudinile, declarînd într-un interviu pentru postul de radio „Eho Moskvy” că Vladimir Voronin este „cel mai experimentat și mai capabil politician”, „un bărbat cu caracter puternic, care poate să procedeze în așa fel încît oamenii să capete încredere în el”. Atunci, pînă și jurnalistul de la postul rus, Alexei Venediktov, a rămas șocat de afirmațiile lăudabile ale unui oponent „înverșunat”. Iată că ajungem și la scenariul de actualitate imediată, potrivit căruia Roșca regretă deja „mariajul” său politic. Nu de alta, dar alții sunt acum la guvernare. Iar cei care ajung sus merită respectul, cel puțin unul imitat, dar ambalat simpatic (model Iurie Roșca).

Sunt de acord: „Roșca ne vileayet”, Roșca a început să penduleze: esența e aceeași, dar s-a schimbat subiectul de lingușeală, a căpătat o nuanță pro-vestică.

Cine a putut să creadă că „un gangster al tranziției care a prădat țara”, așa cum fusese etichetat de Roșca actualul premier, Vlad Filat, poate să beneficieze de încurajările și laudele ulterioare? PUTErea e un lucru ciudat: prin ea dobîndești importanță și „stimă”, iar fără ea ești aruncat la gunoiul uitării. Se pare că puterea a luat în gaj aptitudini caracteristice femeii. Doar ea poate ridica bărbatul la rangul de împărat și-l poate coborî la cel de cerșetor. De această dată în ipostaza de „cerșetor” s-a pomenit anume Iurie Roșca, căruia nu i-a rămas decît să-și regrete propriul caracter, propria „inabilitate profesională”, după cum a declarat dînsul personal.

Iurie Roșca, liderul PPCD: „Regret foarte multe lucruri (zîmbește). Orice om regretă, și dacă nu regretă atunci e o problemă gravă cu persoana respectivă. Vreți să vă dau lista regretelor?(rîde cu poftă) Regret caracterul meu impulsiv. E o inabilitate profesională, dacă doriți, caracterul acesta reactiv. Această manieră poate că se explică și prin faptul că am devenit politician în confruntări stradale. Tensiunile la limită și-au impus amprenta și atunci cînd trebuie să ai un ton mai colocvial. Nu intotdeauna îmi reușește, da? ”

Da, nu prea vă reușește, d-nule Roșca. Nu vă reușește să mascați esența ipocrită după haina simpatică a comunicării. Ce să-i faci, „e mai greu de înțeles pentru oamenii de azi, dar se întîmplă uneori treburile astea”.

4 răspunsuri to “Roșca-i „bărbat”, dar pendulează și el…”

 1. Sergiu Ciobanu Says:

  Mai Ionica, Iura Rosca ar fi putut sa fie un simbol al renasterii nationale, daca nu se vindea asa usor, ori cum a zis si Denis, penduleaza.

 2. ion Says:

  Mai sunt nevoie încă de mulţi ani ca electoratul, indiferent de culoarea lui politică, chiar şi cel mai instruit, să înteleagă că nu e nimic deosebit şi nimic paradoxal în comportamentul unui politician ca I. Roşca – este comportamentul normal a unui personaj politic, aşa cum sunt şi alţii din alte tări, din ţările civilizate. Doar la noi încă mai persistă gândirea aceasta primitvă şi copilărescă despre politica trădării, cochetarie şi alte ridiculităţi de care trebuie odată să ne debarasăm. Din cauza acestei gândiri înapoiate, actorii politici de la noi, chiar şi cei care sunt acum văzuţi pozitivi, le este foarte greu să manevreze.
  Dacă Filat face şi va face bine pentru ţară, atunci este normal să-l susţii, iar dacă va face rău, atunci este firesc să fii împotriva lui – nu este cazul din cineva să faci inger, iar din cineva demon.
  Deci, e timpul să faceti o actualizare la „analizele” dvs. politice.

  • Denis Zavorotnâi Says:

   Misiunea jurnalistului nu constă în a susține sau combate pe cineva. Este atacat evenimentul, acțiunile. Nu trebuie pus accentul pe tratări previzibile… Sau nu ești de acord că politicianul trebuie să fie integru în afirmațiile și acțiunile sale? Iar în momentul în care acesta „manevrează” pentru o poziție mai confortabilă, trădîndu-și și dezamăgind electoratul, el trebuie atenționat, avertizat dacă vrei. Altfel, ar crede că relele devin legitate și totul este permis.
   Opinia civică nu trebuie să fie atot-tolerantă (referire la felul de gîndire pe care l-ai menționat), pentru a nu fi speculate demagogia și manipularea.

 3. dumros Says:

  mai că uitasem că mai există și acest personaj Roșca, sper ca procuratura să nu uite de existența de odinioară a acestui personaj 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: