JOS CENZURA la TRM!!!


O nouă ședință a Clubului de presă organizat de  Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) a demarat cu dezvăluirea unui caz picant și unic pentru sistemul mediatic.

Disensiunile dintre noua guvernare şi IPNA Compania “Teleradio – Moldova”, recenta decizie a CEDO în cazul Larisa Manole şi alţii versus Moldova, problema cenzurii la TRM și cum putem salva acest bun național, zis Televiziune Publică, au fost subiectele care au incitat invitații și jurnaliștii adunați în sală la un dialog cromatic productiv.

Să facem o paranteză şi să revenim la istoria „dosarului cenzurii”. Procesul Manole și alții contra Moldovei a fost intentat de 9 jurnaliști ai TRM împotriva Guvernului Moldovei în 2002. Reclamanții au pretins, în temeiul art. 10 CEDO (libertatea de exprimare), că cenzura impusă la TVM a constituit o ingerință nejustificată în dreptul lor la libertatea de exprimare și a reprezentat o încălcare gravă a dreptului lor într-o societate democratică de a comunica informații publicului.

Cererea privind deschiderea „dosarului cenzurii” a fost depusă la CEDO acum 7 ani de angajații TRM. Anterior a fost semnată o declarație de protest împotriva cenzurii, la care au subsemnat 331 de angajați ai TVM și organizată o grevă pasivă, care a culminat cu constituirea unui Comitet de Grevă. Comitetul în cauză a prezentat în februarie 2002 conducerii TVM şi Guvernului o listă de revendicări cu privire la abolirea cenzurii de la Televiziunea şi Radioul Naţional. Ca rezultat, unul după altul, liderii mişcării greviste au început să fie concediaţi din funcţiile lor prin diferite metode şi să fie supuşi sancţiunilor disciplinare. Din cei 7 reclamanţi la moment doar 3 mai activează la TRM:  Leonid Melnic, Diana Donică – realizatori ai emisiunii „FOCUS” şi vestitul Mircea Surdu, care nu necesită prezentare.

După examinarea cererii depuse în 2002 Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat, în unanimitate, violarea libertăţii de exprimare în cadrul Companiei publice „Teleradio-Moldova” (TRM). Însă CEDO nu s-a expus asupra satisfacţiei echitabile, rezervând această chestiune pentru o hotărâre separată.

„Hotărîrea CEDO este obligatorie şi trebuie executată”, a declarat în cadrul şedinţei Clubului de presă Vlad Gribincea, avocatul care a reprezentat jurnaliştii reclamanţi. El a mai menţionat în acelaşi context că hotărîrea CEDO în cazul Manole vs. TRM e unica hotărîre CEDO de acest fel în ceea ce priveşte cenzura la o televiziune publică. Ea acoperă cadrul legislativ RM pînă în perioada septembrie 2006, deci inclusiv legea cu privire la adoptarea Codului Audiovizualului, care, de altfel, „nu oferă garanţii pentru a limita interferenţa politicului în activitatea audiovizualului”.

Jurnalista Viorica Cucereanu-Bogatu și-a amintit în cadrul ședinței de experiența dureroasă de protest, de zilele cînd organele de forță au asediat televiziunea pentru ai intimida pe jurnaliști… dar și de clipa de glorie cînd mai mulți angajați au reușit să blocheze emisia TRM, pe atunci Televiziune de Stat. Pe ecran, timp de 18 minute s-au perindat doar cîteva cuvinte „protestăm împotriva cenzurii”. Gestul i-a înaripat pe jurnaliști în lupta pentru redobîndirea credibilității postului. Dar timpul le-a așezat pe toate… nu la locul lor.

Referindu-se la realitățile curente, dna Cucereanu-Bogatu a menționat cu regret că tinerii care vin să se angajeze la TRM „peste noapte se fac mutanți”. „Am o milă față de oamenii ăștia. Este o crimă ceea ce se face!” (în adresa telespectatorului). „Reclamațiile noastre sunt absolut valabile și acum!”, a mai precizat jurnalista, membră a Comitetului de Grevă.

Membrul Consiliului de Observatori, președintele IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu s-a referit la practica de luare a deciziilor în cadrul CO, în care, la fel ca și în CCA, membrii s-au devizat în două tabere: „majoritate comodă și minoritate revoltată”. Această monopolizare „convenabilă” cercurilor superioare a adus la situația în care „Moldova 1 nu mai este privită decît cînd nu există o altă alternativă”. Jurnalistul Mircea Surdu a declarat că el personal nu vizionează Mesagerul de mai bine de 3 ani.

De asemenea, Igor Munteanu și-a exprimat convingerea că, în pofida tuturor barierelor în calea democratizării postului, TRM va reînvia „și acest lucru nu-l poate opri nimeni, nici chiar cenzura”. Televiziunea Publică este „un monstru mare care nu poate fi gestionat de actuala conducere a companiei”.

Mircea Surdu, angajat al TeleRadio Moldova, spune ca ar fi gata să lupte impotriva tuturor celor care impun cenzura, indiferent de culoarea lor politică: „Orice putere este tentantă din punctul meu de vedere, cel al jurnalistului, să acapere această instituție care se cheamă TRM. Dacă va încerca actuala putere să facă acest lucru, noi va trebui să ne ridicăm și să luptăm din nou împotriva cenzurii. Va trebui deja să-i aducem pe comuniști înapoi pentru imparțialitate”. Adresîndu-se greviștilor care fuseseră concediați din motive neîntemeiate jurnalistul a declarat: „Chiar dacă nu vreți să munciți acolo, trebuie să veniți și să plecați de bunăvoie”. La întrebarea dacă ar putea fi schimbate lucrurile din interior, dumnealui a răspuns: „Nu văd lucrurile cum s-ar schimba din interior fără voință politică”.

Trebuie de precizat că în acest sens Corina Fusu, protestatară în 2002, actualmente președintă a Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „în curând, legislativului îi va fi prezentat un proiect de lege, care va aduce normalitatea la TRM, cu mijloace financiare minime”. C. Fusu nu a precizat ce prevede acest proiect de lege, dar a spus că se referă la libertatea de exprimare, având şi forme de pedeapsă pentru aplicarea cenzurii.

O soluție mult mai simplă a văzut-o Vlad Gribincea. Și anume prin scoaterea la licitație echitabilă a canalelor naționale. „Forța TRM constă în monopolul asupra frecvenței. Dacă va apărea o concurență solidă lucrurile se vor rezolva de la sine. Credeți că jurnaliștilor le este mai ușor să facă reportaje cenzurate? Nicidecum. Este mai simplu pentru ei să scrie un material imparțial și echidistant”.

Vă amintesc dragi cititori că Clubul de presă este organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, organizaţie neguvernamentală pentru sprijinirea jurnaliştilor şi a organizaţiilor mass-media, în cadrul proiectului „Poduri peste Nistru: acţiuni comune ale mass-media în vederea soluţionării conflictului transnistrean”, cu susţinerea financiară a Departamentului pentru Dezvoltare Internaţională al Guvernului Marii Britanii (DFID).

Clubul de presă a fost lansat în toamna anului 1995 cu scopul de a oferi jurnaliștilor de la diferite instituții de presă din R. Moldova posibilitatea să se intilnească cu personalități din diverse domenii de activitate, în cadrul unor sesiuni de întrebări și răspunsuri, precum și pentru o mai bună comunicare între jurnaliști.

3 răspunsuri to “JOS CENZURA la TRM!!!”

 1. Ţepeş Says:

  Mai departe, documentul de asigurare a independenţei editoriale prezintă un bla bla bla lipsit de sens. La concret, CUI îi aparţine compania, ce este ea, întreprindere sau ONG?

  • Denis Zavorotnâi Says:

   Ulterior protestelor jurnalistilor impotriva cenzurii din 2002, TRM, pe atunci, Companie de Stat, printr-un proiect de lege a fost transformata in Companie Publica. Din pacate, nici aceasta modificare si nici adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului in 2006 nu au reprezentat pentru CEDO actiuni care sa inlature ingerinta impusa de cenzura in drepul la libertatea de exprimare. Practic, cenzura a continuat si continua sa se manifeste. Cum vor evolua lucrurile ramine sa vedem. Autonomia financiara este o conditie si o necesitate a democratizarii postului.

 2. Ţepeş Says:

  Un val de comentarii şi critici, dar care sunt propunerile? În opinia mea, garantarea lipsei cenzurii poate fi garantată prin autonomia financiară a TRM. Haideţi să stabilim, cui îi aparţine aşa-zisa companie publică, cărui public.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: