Discuții în jurul… Ministerului Tineretului și Sportului


Vom avea un Minister al Tineretului și Sportului. Dar nu asta ne interesează cel mai mult. Nici formula în care vor co-exista cele două domenii nu este o invenție. Ci o practică întîlnită frecvent în țările din Occident. Contează pînă la urmă viabilitatea acestui organ executiv, dacă se va îmbunătăți sau nu viața tinerilor din Republica Moldova. Să lăsăm totuși pe seama conducerii răspunsul la această întrebare. Declarațiile se fac acum, iar realizările tupilate pînă cînd în spatele responsabilității vor ieși la lumină mai tîrziu.

Filat-Gonța...- ???Să ne transferăm privirile asupra acțiunilor cu consecințe imediate… Propun să atragem atenția asupra contextului în care s-au desfășurat discuțiile pe marginea acestui subiect, și anume prezintă interes clima schimbului de mesaje dintre Vlad Filat, premierul desmnat și reportera PRO TV, Angela Gonța, în cadrul unui interviu realizat după finalizarea ședinței Parlamentului. Neconcordanța de viziuni dintre politician și jurnalistă, stranie de altfel dacă luăm în calcul politica editorială împărtășită de postul de televiziune PRO TV, a fost surprinsă doar de cameramanii UNIMEDIA sau, mai bine zis, nemontată doar de ei.

PRO TV-ul a „lustruit” acest mic incident, nereflectîndu-l în buletin(vezi reportajul).  Fiți de acord, dragi cititori, altele ar fi fost consecințele dacă „schimbul de replici” ar fi fost inițiate de un alt actor politic, să zicem din tabăra PCRM. Nu mă îndoiesc că „evenimentului” i-ar fi fost oferit spațiu de emisie chiar în prima știre.

Nu vreau acuma să condamn un post de televiziune pentru imparțialitate și nici să protejez un partid pentru consecvență. Mai mult ca atît, gestul straniu (subiect pentru bîrfe!) predispune la dedesubturi și mai confuze în ceea ce privește clima relației dintre PRO TV și PLDM în ansamblu, cît și dintre Vlad Filat și Angela Gonța în particular.

Ceea ce ar trebui să ne deranjeze este îngropat mai adînc. Nu trebuie să judecăm categoric, separînd lucrurile în alb și negru, catalogînd un post TV drept bun,  pentru că e „al nostru” iar altul drept rău, pentru că e „al lor”. O apreciere de genul acesta nu ne ofera o imagine a intregului tablou. Ba mai mult, nu ne ofera o imagine a  adevarului. Chiar și „favoriții media” nu sunt atît de perfecți pe cît par a fi… Marea problemă este că media, indiferent de preferințe, trebuie să rămînă în afară oricăror partajări, clasificări, poziționări… ziceți-i cum vreți. Locul ei nu este în tabara preferată, ci deasupra jocurilor politice, cu o lentilă cît se poate de transparentă. Pînă acum cu asemenea „lentile” au venit doar unii jurnaliștii si aceia de la  media străine.

Wake up!

Un răspuns to “Discuții în jurul… Ministerului Tineretului și Sportului”

  1. black hattitude Says:

    hello,

    Thank you for the great quality of your blog, every time i come here, i’m amazed.

    black hattitude.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: