Liniște!


Eu plec... paradox sau legitate?Liniște! Și-a dat demisia un președinte… Plecarea de bunăvoie a unui dictator după toate canoanele ar constitui un paradox. Dar nu într-un stat ca Republica Moldova. Aici oamenii respiră altfel. Inspiră paradoxuri și expiră legități.

Să ne amintim că la 4 aprilie 2001 printr-un procedeu electoral democratic primul-secretar al Partidului Comuniștilor din RM a fost ales președinte al țării. Uite că aceste două componente ale sistemului politic, absolut incompatibile, stat democratic și președinte comunist s-au contopit într-un conglomerat aproape viabil, ceea ce este adevărat pe jumătate.

Un alt paradox care s-a dovedit a fi legitate îl constituie obținerea de către Vladimir Voronin al celui de-al doilea mandat de președinte. O zicală ne îndeamnă să nu călcăm de două ori pe aceeași greblă. Dar expresia pare să nu aibă nici o legătură cu moldoveanul contemporan.

Comportamentul contradictoriu al celor trei fracțiuni din opoziție, PPCD, PD și PSL, au creat fundamentul pentru prelungirea viabilității anomaliei cancerogene de guvernare comunistă.

Am asistat și la o minune dragii mei. În 2001 din 89 de deputaţi pentru Vladimir Voronin au votat 71, în 2005 – din 78 de deputaţi care au participat la alegeri tocmai 75 i-au cîntat în strună. Deci la alegerile parlamentare PCRM a obţinut cu 15 mandate mai puţin, iar la alegerea Preşedintelui cu 4 mandate mai mult.

Sigur, minunea cea mare este plecarea în neființă a personajului politic Vladimir Voronin, dar nu definitiv. Umbra lui încă se mai zbate în cimitirul de ratați politici. Altfel nu am simți că trăim în Moldova. Deocamdată a răposat doar ipostaza de președinte a acestui personaj politic. Cît despre omul Voronin – ce straniu sună, iarăși un paradox de neconsonanță: om și Vladimir Voronin – a existat el oare vreodată? Sau a fost doar o fantomă ?… Cert este că demisia sa se va încuiba mai adînc în memorie decît investirea în funcție a succesorului său.

11 septembrie… Ce vor spune urmașii noștri despre această zi? Că au fost distruși zgîrîie-norii gemeni? Nu. Ei vor exclama cu glas tare așa încît să se convingă în plus că în această zi și-a dat demisia Vladimir Voronin – marea dezamăgire a tranziției democratice. E o sărbătoare fraților! Zic s-o facem națională. Mai națională decît însăși Ziua Independenței. De facto, anume în această zi am devenit independenți. Curios, oare ce expresie a feții ar avea Iurie Roșca cînd ar afla adevărul?… Tsssssssss!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: