Gest colegial…


Astăzi Alianţa pentru Integrare Europeană şi Partidul Comuniştilor din Republica  Moldova s-au întîlnit la o nouă şedinţă a Parlamentului. Evenimentul  a cîştigat interesul  opiniei publice prin programul preconizat la ordinea de  zi,  şi anume formarea organelor de conducere ale Parlamentului: biroul permanent, alegerea prim-vicepreşedintelui, a vice-speakerilor şi a preşedinţilor comisiilor parlamentare. Această procedură s-a desfăşurat pe fundalul tensionării relaţiilor dintre Alianţă şi PCRM. Nu pot să afirm că pînă acum a existat un dialog colegial, ca să nu zic că nu a existat un dialog de facto. Dar ultimile evenimente confirmă dispunerea tot mai mare a Partidului Comuniştilor de a cufunda ţara, alias „Patria pe care o apără”, în deja cunoscutele alegeri anticipate.

Alegerea lui Serafim Urechean în funcţia de prim-vicepreşedinte al Parlamentului a avut efectul de  gaz în foc pentru comunişti. Bunăoară au realizat că doresc şi ei această funcţie. De altfel în joc vine cunoscuta poveste speculativă cu cele 8 voturi necesare alegerii şefului statului.

Comuniştii au participat în schimb la procedura de creare a biroul permanent. Ca să nu fie „ca ei” (AIE)… ci nu din interes naţional, cum ar fi speculat deja prin canalele lor.

Gestul de colegi pe care l-am menţionat în titlu se referă la micul conflict iscat între Maria Postoico, deputat PCRM şi Dorin Chirtoacă, deputat PL, pe de o parte, şi Gheorghe Brega, deputat PL, pe de altă parte.

Cauza neînţelegerii a constituit-o nemulţumirea d-nei Postoico în legătură cu votarea componenţei numerice a comisiilor parlamentare, procedură lansată de Mihai Ghimpu contrar ordinei de zi, a menţionat deputatul PCRM.  Dorin Chirtoacă a replicat că discuţia la acest subiect este inutilă, întrucît comuniştii nu vor avea majoritate în nici o comisie. La rîndul ei, d-na Postoico i-a recomandat primarului general să facă ordine în municipiu şi apoi să „dea lecţii în parlament”. Cînd a intervenit Gheorghe Brega pentru a acorda o replică Mariei Postoico, şeful său de partid şi de legislativ, Mihai Ghimpu pur şi simplu i-a deconectat microfonul. Un gest colegial, nu?

Aştept mai jos comentariile dvs  în legătură cu acest subiect.

Cum se va finaliza şedinţa, ce noi  „scenarii” şi „gesturi” vor pune la cale deputaţii vom descoperi mîine. Pînă atunci a fost anunţată pauza şedinţei Parlamentului. Nu-mi rămîne decît să vă urez să aveţi cultură politică pentru a disocia corect mesajele consecvente de speculaţiile politice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: