Moldova 1 – viziune din interior


„Experiența nu este ceea ce i se întîmplă unui om; ea reprezintă ceea ce face un om cu ceea ce i se întîmplă ”(Aldous Huxley). Mie mi s-a întîmplat să cîștig un bilet dus-întors la Televiziunea Națională și s-o văd, cum s-ar zice, din interior. Cum arată ea în această ipostază și cît de mult diferă față de imaginea de ansamblu construită de telespectatori?… iată cîteva idei pe care aș vrea să le tratez. Pentru a evita anumite polemici ce țin de determinativele „companie publică” și „companie de stat” zic să folosim expresia „televiziune națională”, măcar pentru faptul că posedă o acoperire națională.

În primul rînd vreau să menționez că TV națională nu este atît de intransigibilă și inaccesibilă precum se crede. Este, ce-i drept, punct de trecere: stau doi băiețași la recepție și monitorizează cine trece prin garou. Colaboratorii au permise exclusive, de parcă ar fi cărți de credit, cu o porțiune specială recunoscută în format eletronic de către dispozitivele de trecere. Asemănător procesul cu trecerea prin casă a produselor în supermarket, unde se verifică codul de bare. Eu, ca stagiar, aveam un permis de hîrtie cu data limită indicată, care din păcate nu era pe placul dispozitivului de la recepție, așa că îi deranjam nițel pe băieți. În fond, chiar dacă nu ai ce prezenta la recepție, poți telefona la TV solicitînd persoana cu care ai programat o întîlnire să-ți elibereze un bon de acces. E simplu. Adică, vreau să zic, sunt cazuri și mai grave. Cel puțin nu sunt înarmați 🙂

Uimitor, dar mai ușor am obținut confirmarea la practică de la superiorii Moldovei 1 decît de la creditorii necunoscuți ai PRO TV. De fapt, la ei m-am adresat prioritar… și după o săptămînă de tergiversări m-au anunțat că în pragul campaniei electorale nu doresc să primească pe nimeni din exterior. Straniu. Astfel poți să afirmi cînd ai ceva de ascuns. Or mai multă incertitudine se rotea în jurul M1 decît a PRO TV-ului. Se pare totuși că realiatea pe care o știm noi este imaginea deformată în oglindă… Așa sau altfel, m-am convins de un singur lucru, că nu pot fi sigur niciodată în emiterea unor sentințe categorice.

Un caz nostim: în prima zi de stagiu la Moldova 1 am venit îmbrăcat lejer, purtînd maiou și șorți. După un schimb de observații și replici cu directoarea departamentului mi s-a părut că toate întrebările ce țin de dress-code s-au epuizat, dar cît pe-aici să fie… Mă aflam în aula pentru reporteri de la Departamentul Actualități al M1 cînd pe ușă intrase o doamnă prezentabilă, cu o anumită doză de aroganță și viziune măreață… Normal că nu știam cine e. Deci vă imaginați situația: intră doamna respectivă – eu în șorți relaxat lîngă geam. Țin minte i-am răspuns la observațiile sale pe un ton identic: „1.Eu nu lucrez pentru televiziunea dvs  și deci nu tre’ să mă supun regulilor interne. 2. Eu am înțeles viziunea dvs. și 3. Dvs. sunteți femeie și deci vă permiteți o vestimentație diferită de cea a bărbaților, iar din anii studenției dvs. a mai curs apă în Nistru…” Abia după discuția noastră am aflat de la reporteri că dumneaei era nu altcineva decît directoarea postului M1, dna Adela Răilean. Fine, nu? Dar marea surpriză rezidă în faptul cum de am reușit să am și alte zile de practică după micul incident din prima zi…

Va urma…

Publicat în Opinii. Etichete: , , , , . 2 Comments »

2 răspunsuri to “Moldova 1 – viziune din interior”

  1. Denis Zavorotnâi Says:

    Daca ar sta lucrurile doar așa cum zici tu, ar fi simplu și clar… ProTV-ul avind rezerve privitor la persoanele din exterior si banuind potentiale atacuri ar trebui cel putin sa procedeze obiectiv, iar selectia s-o faca in baza unor criterii: interviu, teste, alte probe… Cv-ul meu este imaculat din punct de vedere al politizarii si totusi nu mi s-a acordat o sansa. Si-apoi sa fim seriosi: crezi ca PCRM filtreaza fiecare stagiar care paseste pragul M1? De-ar avea doar grija noastra… Adevarul e ca pentru o persoana neutra PRO TV-ul este inaccesibil.

  2. Andrei Says:

    referitor la M1 si PROTV vezi Denis asta-i realitatea unii sunt mai atenti din considerentul ca au fost nu odata atacati de catre cei care sunt in spatele M1 si cei ce ataca inca au toate pirghiile si instrumentele pentru a ataca din nou si toti stim foarte bine cum au fost inscenate multe evenimente in Moldova … dar M1 de ce sa le fie frica fiindca stiu ca nu va fi trimis nimeni la ei ca doar sunt prieteni cu guvernarea… si nu au fost folosite aceste metode de catre nici un adversar al PCRM care a fost slavit de M1 rezulta ca la moment nu are de cine sa se teama….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: