Şahul va fi introdus ca disciplină în şcolile RM


Şahul este prima disciplină sportivă care va fi introdusă în mod obligatoriu în şcolile din Republica Moldova. Acesta va fi un curs  de 26 de ore anual în cadrul disciplinei de educaţie fizică şi a orelor de meditaţie.

În şcolile din ţară va apărea un curs nou: Iniţiere în arta şahului. Iniţiativa aparţine Federaţiei de Şah din Moldova, Agenţiei Sportului şi Ministerului Educaţiei şi Tineretului. Acesta va include 26 de ore anual, dintre care: 9 ore teoretice şi 17 ore practice, ultimele fiind desfăşurate în cadrul orelor de meditaţie. Informatia a fost oferită de VICTOR PĂGÎNU, Consultant la Ministerul Educaţiei şi Tineretului RM.

Coordonatorii preconizează la finele lunii august să organizeze  un seminar republican pentru cunoaşterea de către pedagogi a termenilor tehnici şi a regulamentului jocului de şah.

Sunt prevăzute pentru început cîte 20 de table de sah pentru fiecare din cele 1500 de şcoli şi cîte un ghid metodic pentru instruirea generală, elaborat de Federaţia de Şah a RM. În prezent nu s-a stabilit încă valoarea financiară a proiectului, dar se mizează pe susţinerea autorităţilor locale şi a Federaţiei Internaţionale de Şah.

TUDOR SCRIPCENCO, Secretar General la Federaţia de Şah din RM, a declarat că “în competenţa Federaţiei de Şah va intra elaborarea programelor metodice şi desfăşurarea unor seminare pentru instruirea profesorilor. Aceste broşuri sunt editate in limba de stat şi rusă pentru ca fiecare copil să aibă acces la informaţia respectivă.”

Coordonatorii proiectului au menţionat că scopul acestui curs este ridicarea nivelului intelectual al tinerii generaţii. Şahul denumit şi “gimnastică pentru minte” este o disciplină sportivă cunoscută în întreaga lume  pentru antrenarea logicii la copii  şi adolescenţi.

Reportajul video realizat il gasiti mai jos:

Autori: Denis Zavorotnîi, Dumitru Chitoroagă
Imagine: Boris Ceban
Sonorizare: Dumitru Chitoroag

Репортаж на русском языке:


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: