Va crește cererea vinurilor moldovenești


Federatia Rusa va extinde numarul punctelor de trecere a frontierei pentru exportatorii vinicoli moldoveni si va recunoaste certificatele de conformitate si de igiena a vinurilor… Aceste si alte declaratii au fost facute publice astazi in cadrul conferintei prilejuite de vizita la Moscova a Directorului General Moldova-Vin, Tudor Copaci.

Seful Serviciului Federal de Control al Federatiei Ruse a dat unda verde intreprinderilor vinicole moldovenesti de a majora volumul exporturilor prin cresterea numarului intreprinderilor exportatoare de vinuri imbuteliate si vinuri in vrac acreditate la Moscova si deschiderea unor noi puncte de trecere a frontierei. De asemenea vor fi intreprinse masuri in directia simplificarii procedurii de export care vor mari substantial gradul de accesibilitate a vinurilor moldovenesti pe masa conumatorului rus. La aceste concluzii s-a ajuns in urma intrevederii la Moscova a directorului General Moldova-Vin, Tudor Copaci si Sefului Serviciului Federal de Control, Ghenadii Onişcenco.

Potrivit declaratiei lui Tudor Copaci, director general Moldova Vin, „Pentru RM s-a dat unda verde in legatura cu largirea punctelor de trecere a frontierei Federatiei Ruse pentru exportatorii vinicoli moldoveni: in Breansk, Sankt Petersburg si Kaluga. Odata cu largirea acestor frontiere se va largi si posibilitatea exportarii productiei vinicole. Preconizam sa marim volumul exportului productiei in vrac pina la 6-7 decalitri anual. Expertii de la Serviciul Federal de Control vor analiza propunerile noastre, oferind ulterior permisiunile necesare.”

In prezent 46 de intreprinderi exporta in Federatia Rusa vinuri imbuteliate si doar 6 intreprinderi vinuri in vrac. Directorul General Moldova-Vin a declarat ca nu exista bariere in ceea ce priveste exportul vinurilor in vrac si ca numarul acestora se va majora in viitorul simestru. De asemenea el a mentionat ca in primul simestru al anului curent valoarea exportului in Uniunea Europeana a inregistrat o crestere cu 3 % fata de perioada similara a anului trecut, in timp ce exportul in spatiul CSI a scazut cu 30 la suta, atingind cota de 70 milioane dolari SUA achizitionati pentru circa 1,2 milioane decalitri de vin. Aceasta scadere datorata crizei financiare va fi redusa in timpul apropiat in urma semnarii actelor de facilitare a exporturilor.

Tudor Copaci a mentionat ca “Pina la moment certificatele noastre de conformitate si de igiena nu sint recunoscute de Federatia Rusa, dar ei sint dispusi sa le accepte in viitorul apropiat. Aceasta va simplifica procedura de export, iar costurile vor deveni benefice pentru intreprinderile noastre. Dl Oniscenco, seful Serviciului Federal de Control, a declarat ca noi trebuie sa lucram impreuna pentru a elimina aspectele discriminatorii legate de intreprinderile noastre, confirmind ca ele exporta vinuri de calitate superioara.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: