Retorică electorală


votatÎn ajun de 5 aprilie lozincile mai mult sau mai puţin populiste împăienjenesc avid spaţiul media. Ni se declară că merităm să trăim în Moldova (de parcă pînă acum am fi fost cetăţeni prin cumul), într-o Moldovă puternică (în care politicienii pot fi „patrioţi”), fără corupţie, într-o Moldovă europeană, pe care o construim împreună (şi o distrugem în parte), iar schimbarea vine mai mult din declaraţii şi nu din acţiuni concrete.

Uite că se încheie al doilea mandat de guvernare consecutiv al PCRM şi în pofida dezgustului faţă de actuala conducere (s-ar părea unul colectiv) vehiculat atît de frecvent în presă, cît şi la tot felul de manifestări publice în faţa Guvernului, oamenii simpli par indecişi în privinţa alegerii propriului viitor. Şi asta pentru că opoziţia salvatoare e înarmată doar cu abilităţi retorice. Retorica rezidă în faptul că pe arena politică naţională au ieşit în evidenţă o serie de partide gălăgioase (AMN, PLDM), fără propuneri reale şi cu un mesaj avînd o tentă exclusiv anticomunistă. Cred că aţi sesizat afirmaţii electorale de tipul Stop Comunism, Verde pentru Moldova sau Forţa care învinge 8 ani de hoţie, sărăcie, izolare şi frică, care din păcate nu au priză la public.

Unu, pentru că comuniștii prin definiție nu mai sunt cei de pe vremuri, deci nu pot fi asociați cu teroarea și anarhismul sovietic, iar electoratul PCRM nu mai e motivat de starea de nostalgie sovietică, cum era în 2001, cînd comuniștii au cîștigat audiență datorită așa-zisului dezgust de democrație – consecința politicilor promovate în perioada 1997-2001 (perioada privatizărilor masive), care au sărăcit și fărîmițat fără precedent țara. Nostalgia sovietică PCRM a extirpat-o încă în 2004, cînd a redirecționat la 180ᴼ politica externă, abordînd perspectiva pro-UE, așa încît să afirme astăzi că construiesc o Moldovă europeană.

Doi, pentru că s-au crezut și continuă să se creadă într-atît de aroganți și plini de importanță încît să nu conlucreze cu partidul de guvernare, ales pe cale democratică de altfel, așa cum a conlucrat cu ei Uniunea Europeană în toți acești ani și în speță experții baltici, care au o experiență de invidiat din punct de vedere al tranziției post-comuniste și al integrării europene. Astfel, partidele din opoziție au pierdut lupta anticomunistă înainte de o începe, neimplicîndu-se și, deci, lăsînd pe seama exclusivă a PCRM soarta țării, în speranța de ai critica ulterior pentru greșeli (asta deci înseamnă patriotism).

Așadar, comunismul (ca esență) nu e decît calul mort pe care unele partide din opoziție încearcă să-l biciuiască pentru a-l reînvia și a-l combate (Vladimir Socor). Iată de ce retorica anticomunistă nu prea cîștigă audiență.

Un alt gen de retorică, ineficientă de asemenea, este cea unionistă, promovată mai activ de PL. Deși peste Prut se privește destul de reticent la perspectiva unionistă, atît la nivelul demnitarilor de stat cît și la nivelul electoratului român, mulți moldoveni sau români basarabeni continuă să se alimenteze cu iluzii. De altfel nici Uniunea Europeană nu e dispusă să accepte în viitorul apropiat o Românie mai mare (să zicem așa). Asta și pentru că Vocea Bucureștiului la adresa RM oficial nu are credibilitate în UE, România cîștigînd prin lobby o serie de consecințe negative, printre care excluderea din corpul de decizie al UE în negocierile cu Republica Moldova, eșuarea de a intra în formatul 5+2 de soluționare a diferendumului transnistrian. Abordarea unionistă, deci, nu e decît o declarație lipsită de substrat politic cît și geopolitic.

Ceea ce trebuie reținut e că declarațiile nu trebuie confundate cu politica. Poate aceasta ne va ajuta să facem o alegere conștientă…

Tot mai puțin timp rămîne pîna la ziua alegerii Parlamentului RM, iar odată cu aceasta tot mai ambiguu pare să fie viitorul Moldovei postelectorale. Și nu o eventuală majoritate comunistă sperie, sperie mai tare majorități instabile, partide fărîmițate și alianțe dubioase.

Votați conștient! Nu dați preferință minciunilor și declarațiilor goale!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: